Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλητήριο για τους εργαζόμενους και τον λαό

Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σχηματάρι απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ και στηρίζει τον αγώνα των φορέων της περιοχής

Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στο Σχηματάρι και να ληφθούν μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής και την προστασία των εργαζομένων και του λαού απαιτεί η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ σχολιάζει την ένταση των σχεδιασμών της κυβέρνησης της ΝΔ και των βιομηχάνων για την προώθηση του «επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων» και τη δημιουργία χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων δίπλα από την πόλη του Σχηματαρίου, ενώ παράλληλα αναδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου.

«Υλοποιώντας κατά γράμμα τον σχεδιασμό των προκατόχων τους, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή σχεδιάζουν να δώσουν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοβιομηχάνους της περιοχής, φορτώνοντας στις αυλές μας άλλη μια υγειονομική βόμβα! "Ζεστό" χρήμα στα μονοπώλια, την ώρα μάλιστα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την κακοπληρωμένη δουλειά, την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διεξάγουν στην Ουκρανία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ.

Εκατομμύρια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Καλώντας τον λαό της περιοχής να μη δείξει «καμία εμπιστοσύνη στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" κυβερνήσεων και βιομηχάνων!», η ΚΟ αναδεικνύει τα ψέματα που αξιοποιούνται στην προσπάθεια να γίνουν αποδεκτοί οι σχεδιασμοί από την τοπική κοινωνία.

«Είναι ψέματα πως "η προώθηση του επιχειρηματικού πάρκου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης ρύπανσης στην περιοχή"! Η ευρύτερη Βιομηχανική Περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας, με κέντρο τα Οινόφυτα, φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες βιομηχανίες. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται σημαντικά μονοπώλια και επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε βάθος δεκαετιών, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, οι τεράστιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι απευθείας διοχετεύσεις στον Ασωπό, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δικό τους έργο», τονίζει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει:

«Κάθε βιομήχανος εξετάζει το εάν και ποια μέτρα θα λάβει με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν στην κερδοφορία του. Οπως γίνεται και μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, δεν υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, δεν υπάρχει αναγκαίος εξοπλισμός, δεν γίνεται προληπτική συντήρηση, όταν αυξάνουν την εντατικοποίηση της εργασίας εξοντώνοντας τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, το αστικό κράτος θωρακίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και με τη διατήρηση κενών στη νομοθεσία ώστε να μην εφαρμόζεται αποτελεσματικά».

Τονίζει επίσης ότι «στην περιοχή, χρόνια τώρα, υπάρχουν παντελής απουσία ελέγχων και τεράστια υποστελέχωση των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών» και σημειώνει ότι «αντί να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα υλοποιώντας ένα οργανωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο για την απορρύπανση της περιοχής με ευθύνη του κράτους και με επιβάρυνση των βιομηχανιών που ευθύνονται, οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον δήμο, αποφάσισαν να παραδώσουν και επίσημα τα "κλειδιά" διαχείρισης και λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης στους ίδιους τους βιομήχανους».

Υπογραμμίζει ότι αλήθεια για τον λαό είναι πως για μία ακόμη φορά θα πληρώσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

«Πολλές δεκάδες εκατομμύρια θα δοθούν για τη "χωροθέτηση" 11.000 στρεμμάτων στα μέτρα των βιομηχάνων. Εκείνοι θα αποφασίζουν ποιος και υπό ποιους όρους θα μπορεί να εγκαθίσταται στη βιομηχανική ζώνη, θα ελέγχουν πλήρως και από κάθε άποψη την περιοχή του "επιχειρηματικού πάρκου", ενώ θα εισπράττουν μέχρι και τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα. Από τον προϋπολογισμό των 250 εκατομμυρίων ευρώ των έργων, ούτε το 1% δεν προβλέπεται να κατευθυνθεί για την αποκατάσταση της ρύπανσης, την προστασία της δημόσιας υγείας ή τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει. Και επισημαίνει:

«Το "επιχειρηματικό πάρκο" δεν λύνει κανένα από τα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής αλλά φορτώνει νέα στις πλάτες του λαού.

Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί για την πλήρη στελέχωση των εγκαταλελειμμένων δομών Υγείας της περιοχής, για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών μονάδων, για τη βελτίωση των τραγικών υποδομών στους οικισμούς του δήμου Τανάγρας».

Το έγκλημα είναι διαρκείας και πρέπει να σταματήσει!

Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων αναδεικνύει ακόμη τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη ρύπανση του Ασωπού και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την περιφερειακή αρχή προωθούν ταχύτατα αυτούς τους σχεδιασμούς, βαδίζοντας στον δρόμο που τους άφησαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Από το 2017, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την περιφερειακή αρχή του Μπακογιάννη ξεκίνησαν τη συζήτηση με αφορμή την "εξυγίανση" του Ασωπού, δεν έχουν σταματημό οι διαρκείς νομοθετήσεις διατάξεων για την προώθηση του έργου», αναφέρει μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόσφατα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με Ερώτηση στη Βουλή, έκαναν λόγο για «απαράδεκτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στα Οινόφυτα», ζητώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να επισπεύσει τις ενέργειές της.

Σημειώνει επίσης ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καβγαδίζουν για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τις απαιτήσεις των βιομηχάνων «θυσιάζοντας τα δικαιώματα του λαού στη ζωή, στην Υγεία, στην εργασία, στην ασφάλεια», ενώ τονίζει ότι τόσο τα δύο αυτά κόμματα όσο και το ΚΙΝΑΛ «υποστηρίζουν και έχουν προωθήσει ο ένας μετά τον άλλο την πολιτική της ΕΕ "ο ρυπαίνων πληρώνει", δηλαδή "δεν με νοιάζει αν ο βιομήχανος ρυπαίνει, αρκεί να πληρώνει", μετατρέποντας έτσι τους ρύπους σε νέο πεδίο ανταγωνισμών, τζογαρίσματος, κερδών και νομιμοποιώντας την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και συνέχιση της ρύπανσης».

Εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής για να μην προχωρήσει η υλοποίηση του ΧΥΤΕΑ και να ληφθούν μέτρα για την απορρύπανση και την προστασία της δημόσιας υγείας, η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων απαιτεί να σταματήσει κάθε συζήτηση για τη δημιουργία χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.

«Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τόσα χρόνια κάλυπταν με κάθε τρόπο το έγκλημα και τώρα βάζουν "τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Αντί να πάρουν μέτρα σε βάρος των βιομηχάνων, τους ταΐζουν έναν σκασμό λεφτά για να ελέγχουν τον εαυτό τους, να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν», τονίζει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ανάδειξη της ρύπανσης του Ασωπού και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί είναι αποτέλεσμα του αγώνα του λαού της περιοχής.

Τον 21ο αιώνα μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος του λαού

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΚΟ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστεί η βιομηχανική ανάπτυξη με την προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού αλλά και του περιβάλλοντος:

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει να συνδυαστεί η βιομηχανική ανάπτυξη με την απόλυτη προστασία της υγείας των εργατών και κατοίκων, την πρόληψη περαιτέρω ρύπανσης και την απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχουν οι μέθοδοι και τα μέσα ώστε να περιορίζεται το μέγεθος των βιομηχανικών αποβλήτων και αυτά να αδρανοποιούνται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ήδη από τον χώρο παραγωγής (...) Αντίστοιχα, υπάρχουν οι μέθοδοι για την απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα», σημειώνει.

Προσθέτει ότι όλα αυτά σκοντάφτουν στο σύστημα όπου τα εργοστάσια λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία και τονίζει: «Η λύση του προβλήματος βρίσκεται έξω από τα όρια που θέτουν ο ανταγωνισμός, η ατομική ιδιοκτησία των εργοστασίων και των υποδομών, το κυνήγι του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, ο καπιταλισμός.

Η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός, μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο και προς όφελος του λαού τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής. Γιατί μπορεί να απελευθερώσει τον εργαζόμενο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και να αλλάξει τον σκοπό της παραγωγής. Σκοπός της παραγωγής να γίνει η ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Ο εργαζόμενος άνθρωπος, η οικογένειά του, αποτελεί την κύρια δύναμη που σήμερα παράγει όλο τον πλούτο. Αρα η προστασία της ασφάλειας, της υγείας στον χώρο εργασίας, με μέτρα πρόληψης κατά των συνεπειών που τις υποβαθμίζουν αποτελεί βασική προτεραιότητα (...) Στον σοσιαλισμό, οι βιομηχανικές ζώνες δεν είναι "οι πίσω αυλές" των αστικών κέντρων. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους της παραγωγής αλλά και για τους οικισμούς των εργατών.

Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα ισόρροπης ανάπτυξης τομέων και κλάδων της οικονομίας με την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, την ελαχιστοποίηση της επίδρασης της βιομηχανικής παραγωγής στο φυσικό περιβάλλον, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και κατοίκων.

Αφού στην κοινωνικοποιημένη οικονομία δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχάνων μέσα στον κλάδο ή και γενικά. Τα εργοστάσια συνεργάζονται μεταξύ τους, αλληλοκαλύπτονται για την αντιμετώπιση σύνθετων θεμάτων, όπως είναι η επεξεργασία των αποβλήτων τους (...)

Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό κράτος πρέπει και μπορεί να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, στο άγχος, μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει στον δρόμο του αγώνα, της ρήξης, της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ