Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει «θυσίες» η ... «οντισιόν» για το χρίσμα της αστικής τάξης

Eurokinissi

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 15/5 τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλέξουν νέα Κεντρική Επιτροπή και νέο πρόεδρο του κόμματος. Για τη θέση του προέδρου μοναδικός υποψήφιος είναι ο Αλ. Τσίπρας και μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε εγγράφεται ακόμα και την ώρα της κάλπης!

Ενόψει της ψηφοφορίας, εξάλλου, «νέες δόξες» γνωρίζουν οι εκφυλιστικές διαδικασίες που αντιγράφουν ανάλογες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κομμάτων που εφάρμοσαν πρώτα τη δήθεν «αμεσοδημοκρατική» εκλογή αρχηγού ή και κομματικών οργάνων. Μπροστά στις κάλπες της Κυριακής, τα παρασκηνιακά «παζάρια», η μάχη των μηχανισμών και τα «μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν, ενώ «ενημερωτικά» μηνύματα φεύγουν σωρηδόν προς πάσα κατεύθυνση, προς άγρα ψηφοφόρων. Μέχρι και σε στελέχη του ΚΚΕ έχει το θράσος να στέλνει τηλεφωνικά μηνύματα ο μηχανισμός που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών.

Η εκλογική διαδικασία και τα προεόρτιά της είναι συνέχεια και συμπλήρωμα της χαοτικής και εκφυλιστικής διαδικασίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έγινε πριν από μερικές βδομάδες. Εκεί περίσσεψαν οι «αβροφροσύνες» και οι καταγγελίες για διαδικασίες «που αρμόζουν σε γήπεδο και όχι σε κομματικό συνέδριο», με περίπου 1.000 συνέδρους εξαφανισμένους στο τέλος της διαδικασίας, καταγγελίες από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σωρηδόν εγγραφή μελών χωρίς κριτήρια κ.ά.

Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου δίνουν τη μάχη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες, καθώς η ...«οντισιόν» για το χρίσμα της αστικής διακυβέρνησης περιλαμβάνει και συγκρίσεις με την πρόσφατη αντίστοιχη διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, είναι να κυριαρχήσει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε από θέση ισχύος να διαπραγματευτεί μετεκλογικά μια κυβερνητική σύμπραξη, για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με «προοδευτική» λεοντή.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προωθούνται και οι οργανωτικές αλλαγές, που εγκρίθηκαν από το πρόσφατο συνέδριο και την Κυριακή μπαίνουν σε εφαρμογή. Οι αλλαγές αυτές, που συνάντησαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενισχύουν παραπέρα τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγικού κόμματος, στα πρότυπα των άλλων αστικών κομμάτων.

Στόχος της «εκλογής από τη βάση», για τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα, είναι να διαμορφώνεται και να αναπαράγεται ένας μηχανισμός ψευδεπίγραφης «συμμετοχής» που καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αντίθετα, μετατρέπει την όποια λαϊκή συμμετοχή σε άλλοθι για την εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής, που αποφασίζει ο εκλεγμένος αρχηγός με ένα στενό κομματικό επιτελείο.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα σημεία που αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης, τριβών και διαμαρτυριών στο πρόσφατο συνέδριο σχετικά με τις καταστατικές αλλαγές, οι οποίες, να σημειωθεί, δεν ψηφίστηκαν και δεν συζητήθηκαν εκεί, αλλά θα ψηφιστούν μία μέρα πριν από την εκλογή προέδρου ...διαδικτυακά. Ανάμεσα σ' αυτές υπάρχουν μέχρι και διατάξεις που ενθαρρύνουν τη συγκρότηση οργανώσεων οι οποίες θα λειτουργούν ως πελατειακά δίκτυα γύρω από εκλεγμένους βουλευτές κ.λπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org