Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αγώνας και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στο παρόν βήμα και καλώ όσους ακόμη διστάζουν, να κάνουν το βήμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, να καταδικάσουν τη στρατηγική, τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες ιμπεριαλιστικών οργανισμών και φορέων που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων του λαού μας και όλων των λαών.

Πριν δυόμισι περίπου μήνες συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ορισμένα γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα τον σκοπό δημιουργίας του ΝΑΤΟ, τον λόγο ύπαρξής του και τα δεινά τα οποία έχει προκαλέσει σε πληθώρα λαών παγκοσμίως, στην προσπάθεια υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών του στόχων.

Ο ίδιος ο σκοπός της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας, όπως αυτός σαφώς περιγράφεται στο καταστατικό ιδρύσεώς της, καταδεικνύει τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα και τις προθέσεις τόσο της κυρίαρχης μέσα σε αυτήν τη συμμαχία χώρας όσο και όλων των λοιπών συμμετεχουσών χωρών. Τα «γεωπολιτικά συμφέροντα» στα οποία αναφέρονται είναι η επιθυμία της εκάστοτε αστικής τάξης μιας χώρας να επιβληθεί στην αστική τάξη κάποιας άλλης. Είναι αυτά που φέρνουν όλα τα δεινά. Η καπιταλιστική ιδεολογική προσέγγιση προς εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων είναι που δημιουργεί τον φοβερό ιμπεριαλισμό που βλέπουμε σήμερα, τους πολέμους και την εξαθλίωση των λαών.

Από την ίδρυσή του και στη συνέχεια μέσα στα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, το μόνο που έχει επιτύχει το ΝΑΤΟ είναι να δημιουργήσει συνθήκες για το ξέσπασμα πολέμων και συγκρούσεων. Οι λύσεις που έρχεται ακολούθως να επιβάλει είναι αυτές που επιδιώκουν οι αστικές τάξεις τις οποίες εξυπηρετεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Οι πόλεμοι, οι θάνατοι και η δυστυχία δεν τους αγγίζουν.

Η Ιστορία αποδεικνύει ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και δεν είναι σκόπιμο να αναφέρουμε εκ νέου) μόνο θάνατο και καταστροφή έφεραν στους λαούς.

Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προσεταιριστεί και άλλες χώρες, μέσω των διαφόρων οργανισμών και συνασπισμών που κατά καιρούς δημιουργεί σαν παρακλάδια του, έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Τέτοιες είναι: Η PFP (Partnership For Peace - Συνεργασία για την Ειρήνη), μια «ειρήνη» βασισμένη στον θάνατο. Ο «Μεσογειακός Διάλογος», σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού όλων των κρατών της Βόρειας Αφρικής. Η «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης», σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Αραβικής Χερσονήσου. Και πρόσφατα η AUKUS, σε μια προσπάθεια εδραίωσης του ΝΑΤΟ και στον Ειρηνικό, με στόχο την Κίνα.

Ξεχωριστές Συνθήκες έχουν επίσης υπογραφεί με διάφορα κράτη, κυρίως πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, σε μια προσπάθεια μελλοντικής πρόσδεσής τους στο ΝΑΤΟικό άρμα. Επιπλέον, διάφορες χώρες που χαρακτηρίζονται επίσημα «διεθνείς εταίροι» έχουν συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες - Ιαπωνία, Πακιστάν, Νέα Ζηλανδία κ.λπ.

Οι προσπάθειες επέκτασης του ΝΑΤΟ δεν σταμάτησαν μετά την ένταξη σε αυτό διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών και κρατών της Βαλτικής. Συνεχίζονται με υποψήφιες για ένταξη νέες χώρες.

Εμφανέστατη λοιπόν η επεκτατική - ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία τόσο η υφιστάμενη κυβέρνηση της χώρας μας όσο και όλες οι προηγούμενες προσπαθούν επιμελώς να αποκρύψουν και να παρουσιάσουν ως μονόδρομο, ωφέλιμη και δημοκρατική. Αποκρύπτουν από τον λαό ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ενισχύει την επεκτατική πολιτική της γείτονος χώρας Τουρκίας. Απαξιούν έστω και να αναφέρουν το casus belli από έναν ΝΑΤΟικό σύμμαχο σε άλλον, τις συνεχείς παραβιάσεις, τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου κ.λπ.

Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που διαχρονικά, σε όλη την 70χρονη Ιστορία του, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει φασίστες και ναζιστές προκειμένου να εξυπηρετήσει την υλοποίηση των σχεδίων του. Το έπραξε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, και τώρα συνεχίζει να το πράττει στην Ουκρανία. Η τωρινή κυβέρνηση της χώρας μας αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τηρούν σιγή ιχθύος και προσπαθούν να ξεπλύνουν στα μάτια του λαού ναζιστικές πρακτικές και ιδεολογίες. Στην πραγματικότητα καλοβλέπουν αυτήν τη νοσηρή ιδεολογία, μιας και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτές είναι οι ευαισθησίες τους.

Οι επιλογές τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της παρούσας, ουσιαστικά έχουν μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση - στρατόπεδο και μας έχουν προσδέσει με βαριές αλυσίδες στο άρμα τους.

Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές έχουν ήδη ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση της χώρας. Ηδη σε πολεμικά παίγνια που διεξάγονται μέσω υπολογιστών από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού (π.χ. Harvard), η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη και η Λάρισα αποτελούν στόχους προτεραιότητας για πυρηνικό πλήγμα. Οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από τη μια πλευρά στην άλλη, και στις οποίες ως χώρα συμμετέχουμε μετά από αλόγιστες κυβερνητικές αποφάσεις, και η αποστολή στρατιωτικού υλικού, έχουν ως αποτέλεσμα την αντίδραση της άλλης πλευράς και την επιβολή ισοσταθμικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις όμως δεν επιλύουν προβλήματα. Το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν τους εμπλεκόμενους λαούς, λόγω του αντίκτυπου που έχουν στο καπιταλιστικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τους σύστημα.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι πώς όλη αυτή η κατάσταση, και η δυναμική την οποία έχει πάρει, μπορεί να ανακοπεί και να ανατραπεί.

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα βρίσκεται μονάχα στην εφαρμογή των θέσεων του ΚΚΕ για κάθε τομέα της ζωής του λαού.

Η συνειδητοποίηση ότι μονάχα στα πλαίσια του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, και ένα καλύτερο αύριο για όλους τους λαούς.

Αυτός είναι ο δρόμος που το ΚΚΕ δείχνει σταθερά από την ίδρυσή του. Αυτή είναι η «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και ο δρόμος που απαιτείται να ακολουθήσει η χώρα μας. Απαιτείται πλήρης αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα. Καμία αποστολή έμψυχου ή άψυχου στρατιωτικού υλικού εκτός συνόρων, για τον οποιοδήποτε λόγο, και άμεση επιστροφή στη χώρα μέχρι και του τελευταίου φαντάρου. Καμία διευκόλυνση, με τον οποιονδήποτε τρόπο, των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους.

Είναι εφικτό αυτό; Σαφώς και είναι. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.

Αυτό που απαιτείται, για να γίνει εφικτό, είναι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει και να απαιτήσει τα αυτονόητα. Η Ιστορία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να κάνει τα αδύνατα δυνατά, όταν το αποφασίσει. Ενας λαός που έχει χύσει το αίμα του σε κάθε γωνιά της χώρας, για να υπερασπιστεί τα δίκαιά του και για να διεκδικήσει καλύτερες μέρες, δεν ταιριάζει να σκύβει το κεφάλι στο οποιοδήποτε ΝΑΤΟ και να συντάσσεται έστω και διά της σιωπής με τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ