Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Με την «αβάντα» όλων των κυβερνήσεων δεν δεσμεύονται για νέο κατώτατο μισθό

Σε οργάνωση της πάλης με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και με άξονα το πλαίσιο που έχουν καταθέσει τα σωματεία για την ΕΓΣΣΕ καλεί το ΠΑΜΕ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών φορέων για το ζήτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έγινε την Παρασκευή, με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ να ξεκαθαρίζουν ότι επιδιώκουν τη διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση, που μεσολάβησε μέχρι να γίνει η συνάντηση των αντιπροσωπειών, τη συζήτηση χαρακτήρισε η αοριστία για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, με κυριότερο αυτό του μισθού και του μεροκάματου. Οπως είπαν άλλωστε οι βιομήχανοι στη συνάντηση, «δεν μπορεί να τεθεί τώρα το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ούτε μπορεί να γίνει αναφορά σε αυτό μέσα στην ΕΓΣΣΕ...», παραπέμποντας το θέμα στο απώτερο μέλλον.

Το ΠΑΜΕ

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», σχολιάζει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Ο ΣΕΒ για άλλη μια φορά εμφανίστηκε προσηλωμένος στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και που ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τη στρατηγική του για φτηνή και "ευέλικτη" εργατική δύναμη».

Πίσω από την τοποθέτηση του ΣΕΒ άλλωστε καλύπτονται και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει από κανέναν η παραμικρή δέσμευση για την υπογραφή νέου κατώτατου μισθού πέρα από αυτόν που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Αυτή η τοποθέτηση της εργοδοσίας ενισχύεται από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που - άσχετα με τα όσα ψελλίζει - έχει στην πράξη αποδεχτεί την αντεργατική νομοθεσία και τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, έχει ουσιαστικά απεμπολήσει το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και κυρίως την ταξική πάλη, την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους για την ΕΓΣΣΕ, τις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Αυτήν τη στάση επιβεβαιώνει και η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ μετά τη σημερινή συνάντηση.

Είναι η στάση που απορρέει από τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, των "κοινωνικών διαλόγων" και της συναίνεσης και δεν αφήνει χώρο για την αγωνιστική δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων και των σωματείων τους, ούτε καν την αναφέρει! Είναι η στάση που για άλλη μια φορά μπορεί να οδηγήσει στην επικύρωση του κατώτατου νομοθετημένου μισθού μέσα από μια κατ' επίφαση ΕΓΣΣΕ, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, από την πλευρά των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ τέθηκαν οι βασικές διεκδικήσεις των εργαζομένων που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, την επέκταση της ισχύος της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας Σύμβασης, τις ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

Η μόνη απάντηση για τους εργαζόμενους στον αδιέξοδο δρόμο των τυπικών «διαπραγματεύσεων» και της αναμονής που βαδίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, «είναι η διέξοδος της πάλης και της αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες», τονίζουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Σε αυτόν τον δρόμο καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν με βάση το πλαίσιο για την ΕΓΣΣΕ που το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει και συζητήσει μαζί τους, ένα πλαίσιο που έχει ήδη προσυπογραφεί από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και προβλέπει:

  • Βασικό μισθό 825 ευρώ
  • 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο
  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Επαναφορά της επεκτασιμότητας και υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης
  • Κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις και βάζει τη «θηλιά στον λαιμό» των συνδικάτων.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org