Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους

Μηχανοκίνητη πορεία τη Δευτέρα 21 Μάρτη

Τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους αποφάσισαν σωματεία αυτοαπασχολούμενων στην Καρδίτσα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στον Εμπορικό Σύλλογο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου καθώς και πρόεδροι ή εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων Αρτοποιών, Εικόνας και Ηχου, Οπωροπωλών, Ηλεκτρολόγων, Ψυκτικών, Ιδιοκτητών Ταξί, Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ν. Καρδίτσας, της Ενωσης Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας «Αγιος Φανούριος» και των Συλλόγων Κουρέων - Κομμωτών Καρδίτσας και Αισθητικών Θεσσαλίας, αλλά και μεμονωμένοι επαγγελματίες.

Συζητώντας για τα προβλήματά τους, οι αυτοαπασχολούμενοι ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στη μεταποίηση, στις κατασκευές αλλά και στην εστίαση, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράστηκε επιπλέον η ανησυχία για το γεγονός ότι θα φορτωθούν και το κόστος της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Επισημάνθηκε δε ότι την ώρα που τα χρέη τους μεγαλώνουν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά από τη συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία τη Δευτέρα 21 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., με αφετηρία τον χώρο της εμποροπανήγυρης, με διεκδικήσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου, καμία διακοπή. Επίσης, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, όπως και του 30% των χρεών σε εφορία και τράπεζες, καθώς και επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Διεκδικούν ακόμα απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή των δημοτικών τελών της περιόδου που τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω περιοριστικών μέτρων, αποζημιώσεις 100% για τους πληγέντες, αλλά και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Εχθρική για τις ανάγκες των εμπόρων η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου

Στο μεταξύ, τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, που βάζει εμπόδια στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, φτάνοντας να χαρακτηρίζει «φιέστες» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων».

«Είναι επικίνδυνη η στάση της πλειοψηφίας» καθώς «απολυτοποιεί ως τρόπο δράσης τη συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος και όλων των κομμάτων, μορφή φυσικά που επίσης πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». Και εξηγεί: «Είναι όμως άλλο ζήτημα αυτό και άλλο να προβάλλεται ως μοναδικό μέσο "πάλης" αυτή η μορφή και ταυτόχρονα να χλευάζεται ο οργανωμένος συλλογικός συνδικαλιστικός αγώνας και η διεκδίκηση! Η στάση της πλειοψηφίας σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτική της κυβερνητικής συνδικαλιστικής χειραγώγησης και γεννάει ερωτήματα από τα οποία αξίζει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως «ο δρόμος της ανάπτυξης που υπόσχονται, είναι κακοτράχαλος και δύσβατος για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους. Είναι ναρκοθετημένος από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ. Οι μειλίχιες διαπραγματεύσεις πίσω από τις κουρτίνες, οι χρεοκοπημένοι "κοινωνικοί διάλογοι" αποδείχθηκαν δούρειος ίππος για τα δικαιώματά μας. Ο καθημερινός ατομικός μας μόχθος, όσο και αν είναι αναγκαίος, δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Γι' αυτό και πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της μαζικής και ανυποχώρητης συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη». Καλεί, τέλος, όλους τους μικρούς εμπόρους να δώσουν δυναμικό «παρών» στη μηχανοκίνητη πορεία, ενάντια στη σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος!(2022-03-22 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης για την Υγεία και μέτρα στήριξης του εισοδήματος(2021-01-27 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα στις 27 Γενάρη(2021-01-23 00:00:00.0)
Βγαίνουν σήμερα στους δρόμους για την επιβίωσή τους(2020-06-03 00:00:00.0)
Στους δρόμους αύριο για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων(2020-06-02 00:00:00.0)
«Αγωνιστική Συνεργασία» για πάλη και διεκδίκηση(2008-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ