Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, δυναμώνουν τον αγώνα για τη Σύμβαση

Από την απεργία του κλάδου στις 4 Νοέμβρη
Από την απεργία του κλάδου στις 4 Νοέμβρη
Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για το μεροκάματο και την ασφάλισή τους και παράλληλα καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 11 π.μ., έξω από τον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα της έχουν απευθύνει πλατύ απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους, ενώ για μετά την πανοικοδομική απεργία προετοιμάζουν ήδη την κλιμάκωση της δράσης τους και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (11.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ), Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γρεβενά (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (11 π.μ., πλατεία Ευδήλου), Καρδίτσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου), Λευκάδα (9 π.μ., ΕΦΚΑ), Πάτρα (10.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ, Κορίνθου και Γούναρη), Πύργος (11 π.μ., υποκατάστημα ΔΕΗ), Ρέθυμνο (10 π.μ., ΕΦΚΑ), Σάμος (10 π.μ., ΕΦΚΑ).

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε χτες στο εργοτάξιο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων κατανάλωσης και στην ακρίβεια, αλλά και στο ζήτημα της απάντησης που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στο Συνδικάτο τον προβληματισμό τους για τα χαμηλά μεροκάματα, το «πλιάτσικο» που γίνεται στα ένσημα και το γεγονός ότι μια σειρά ειδικότητες του κλάδου που εργάζονται μέσα στα εργοτάξια και τα γιαπιά δεν ασφαλίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα επιδόματα κτλ. Στο έδαφος αυτό, αναδείχτηκε η ανάγκη για οργάνωση της πάλης και συσπείρωση στο Συνδικάτο προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας για να βελτιωθούν τα μεροκάματα και οι συνθήκες εργασίες.

«Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο έχει επείγοντα χαρακτήρα και δεν χωράει καμία καθυστέρηση», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.

Οπως εξηγεί, το μεροκάματο «εξανεμίζεται, πριν καν μπει στις τσέπες μας, από την τεράστια ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες «όχι μόνο για τους μεροκαματιάρηδες του κλάδου, αλλά και για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φατουρατζήδες που εργάζονται στην οικοδομή», ενώ η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά «μεταφέρεται ως πίεση και οξυμένο πρόβλημα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τις Κατασκευές».

Στις διεκδικήσεις της σημερινής απεργίας περιλαμβάνονται τα αιτήματα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ