Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Κλιμάκωση του αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης

Σε μεγάλη ενημερωτική συνέλευση - συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας καλεί την Παρασκευή το Συντονιστικό των Σωματείων

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού
Μήνυμα αποφασιστικότητας και κλιμάκωσης στέλνει η χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τα οποία διοργανώνουν πλατιά ενημερωτική συνέλευση - συγκέντρωση την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον χώρο του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Με τη νέα κινητοποίηση που οργανώνουν, προσθέτουν έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Μαζί τους θα είναι και πάλι οι οικογένειές τους, οι συγχωριανοί τους, ενώ και αυτήν τη φορά τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους όλης της χώρας για έκφραση αλληλεγγύης και παρουσία στη συνέλευση - συγκέντρωση της Παρασκευής.

Αγώνας για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρυμνα, οι εκπρόσωποι των Σωματείων που συμμετείχαν αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα με μια σειρά πολύμορφων και δυναμικών κινητοποιήσεων. Τόνισαν την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας στην κρίσιμη καμπή του αγώνα και σχεδιασμού βήμα βήμα των επόμενων κινήσεων ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης, προκειμένου να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και η επιβίωση των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού οι εκπρόσωποι των Σωματείων συζήτησαν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προχωρά τους σχεδιασμούς της χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και χωρίς να ενημερώνει συγκεκριμένα τους εργαζόμενους για το μέλλον τους. Εγιναν ιδιαίτερες αναφορές στις διαφορετικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την εκτόξευση της τιμής του νικελίου, οι οποίες δικαιώνουν τις θέσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ, ενώ φανερώνουν το έγκλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση, καθώς και στην ολοκλήρωση της προσχηματικής διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων που πετάει τους εργαζόμενους στον δρόμο και διαμορφώνει προϋποθέσεις για οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη 16/3, θα εκδικαστούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν καταθέσει τα Σωματεία σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διαβούλευση των ομαδικών απολύσεων.

Με την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπόλοιπων Σωματείων για την ομόφωνη απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα που είχε πάρει λίγη ώρα πριν το ΔΣ του Σωματείου. Τόνισε επίσης ότι την ώρα που η τιμή του νικελίου εκτοξεύεται, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για το πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα έκλεισε ένα ακόμη καμίνι, μειώνοντας την παραγωγή στο 10% περίπου των δυνατοτήτων.

«Να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί, κανένας μόνος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ενώ «τώρα ξεκινάει ο αγώνας», τόνισε ο Γιώργος Κάζας, ταμίας του ίδιου Σωματείου. Από την πλευρά του Σωματείου των μεταλλείων του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία, ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος του ΔΣ, τόνισε την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και διαφύλαξης της ενότητας των εργαζομένων. Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η οποία έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, στάθηκε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Αθήνας, τονίζοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει η ΛΑΡΚΟ.

«Δεν θα μας βγάλει κανένας από τις εργασίες και τα σπίτια μας»

«Οι εργαζόμενοι απαντούν με πόλεμο στον πόλεμο που τους κήρυξε η κυβέρνηση», σημειώνει σε δελτίο του το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας, το οποίο υπογράφεται ονομαστικά από όλα τα μέλη της διοίκησης.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο τονίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είναι η εκτίναξη της τιμής του νικελίου, το σταμάτημα μιας ακόμη υψικαμίνου, ο προγραμματισμός των απολύσεων όλων των εργαζομένων μέχρι τέλος Μάρτη - οπότε θα κλείσει και η τελευταία υψικάμινος σταματώντας οριστικά τη λειτουργία της μοναδικής επιχείρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει νικέλιο - καθώς και ότι οι εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά απολυμένοι και ξεσπιτωμένοι και δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα.

«Στον άτιμο πόλεμο που ήδη μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση, κηρύσσουμε και από την πλευρά μας πόλεμο. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο να αγωνιστούμε όλοι σαν μια γροθιά για να ανατρέψουμε αυτό το έγκλημα. Με ενότητα και ανυποχώρητο αγώνα θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου που μας χρωστούν και πάνε να μας κλέψουν», τονίζει το Σωματείο.

«Αποφασισμένοι να τα βάλουμε με την κυβέρνηση και τους επενδυτές που προωθεί, δηλώνουμε ότι δεν θα μας βγάλει κανένας από τις εργασίες μας και από τα σπίτια μας. Δεν θα περάσει η διάσπαση που επιδιώκουν. Μολών λαβέ», τονίζει τέλος το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ