Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κατά χιλιάδες ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή

Στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης το πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό ραντεβού

Συνέχεια στον μακροχρόνιο αγώνα τους δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με την κάθοδό τους στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μάρτη και με το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στη 1 μ.μ., στην πλατεία Βάθης.

Η όξυνση των προβλημάτων, με βασικό αυτό της αύξησης του κόστους παραγωγής, βγάζει μαζικά τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις συσκέψεις προετοιμασίας που γίνονται αυτές τις μέρες σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, από τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Με τα πολυήμερα μπλόκα του προηγούμενου μήνα μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν τα βασικά αιτήματά τους, ωστόσο ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2022. Επίσης, εκδόθηκαν νέα, μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από τη ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου - Δεκέμβρη 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Στη Θεσσαλία, η οποία με το μπλόκο της Νίκαιας αποτέλεσε και φέτος την «καρδιά» της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, κλιμάκια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών «οργώνουν» τα χωριά, ενημερώνοντας και καλώντας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους άλλους κατοίκους των χωριών να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο. Για τη μεταφορά τους στην Αθήνα ήδη ναυλώνονται λεωφορεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο πρόεδρός της, Ρίζος Μαρούδας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουμε ότι όλους μας απασχολεί το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε, αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εμείς σε αυτό το κόστος. Οχι, δεν μπορούμε, και επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας: Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Η απαξίωση που βιώσαμε στη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ότι οι αγρότες συμβάλλουν μόνο στο 2,8% του ΑΕΠ (είναι 4,2% στην πραγματικότητα) και ότι μας δίνουν περισσότερα από όσα παράγουμε, σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο πρωτογενής τομέας απασχολεί 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους και ότι οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα που παράγει δίνουν δουλειά σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Με βάση και τα παραπάνω κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο: «Να μη λείψει κανείς! Ολοι μαζί, χιλιάδες και ενωμένοι να διαδηλώσουμε και να διατρανώσουμε το αίτημά μας ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας τη φετινή χρονιά», υπογράμμισε.

Δυναμώνει η συμπόρευση με τους εργαζόμενους

Στο συλλαλητήριο, όπως και σε όλο τον πολυήμερο αγώνα τους, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι μόνοι: Εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Οι ίδιες οι συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και ότι τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων αφορούν όλο τον λαό, αφού έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών του με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, σημειώνει: «Είμαστε στο πλευρό των αγροτών που αντιμετωπίζουν τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος, την τεράστια άνοδο του κόστους στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και τις ζωοτροφές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια και το αδιέξοδο που βιώνουν.

(...) Δεν συμβιβαζόμαστε η ζωή των γυναικών και των οικογενειών μας να είναι έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν δεχόμαστε οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επιπτώσεις τους να τσακίζουν τις ζωές μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής και των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

Τη στήριξή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο εκφράζουν μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και μαζικοί φορείς, μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας.

Στο συλλαλητήριο και αγρότες από Στερεά και Εύβοια

Μαζική κάθοδο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Παρασκευής ετοιμάζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για την επιβίωσή τους. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας ανακοίνωσε άλλωστε ότι από την περιοχή θα αναχωρήσουν πούλμαν για τη μεταφορά στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, από Αμφίκλεια, Αταλάντη, Λαμία, Μακρακώμη, Νέο Μοναστήρι, Πελασγία και Στυλίδα.

Κάλεσμα συμμετοχής έχει απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Από Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Τη συμμετοχή τους έχουν ήδη αποφασίσει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αργολίδας, Σπάρτης, Λακωνίας, Μεσσήνης και Χανδρινού (ο τελευταίος πραγματοποίησε μαζική Γενική Συνέλευση πρόσφατα). Επίσης, έχουν ανακοινωθεί οι ώρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα, από: Μεσσηνία, 8 π.μ. πλατεία Χανδρινού και 8.30 π.μ. δημαρχείο Μεσσήνης. Λακωνία, 8.15 π.μ. γήπεδο Σκάλας και 8.45 π.μ. Πυροσβεστική στη Σπάρτη. Αργολίδα, 9.45 π.μ. ΔΕΗ Ναυπλίου και 10 π.μ. ΟΣΕ Αργους. Κορινθία, 10.45 π.μ. ΚΤΕΛ Ισθμού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, καθημερινά περιοδεύουν στην ύπαιθρο κλιμάκια της Ομοσπονδίας. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε Βόνιτσα, Καλύβια, Καινούργιο, Κατοχή, Κατούνα και σε όλα τα χωριά της Μακρύνειας.

Οπως τόνισε ο α' αντιπρόεδρος της ΟΑΣ, Γιάννης Καρναβιάς, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς ελιάς Καλαμών και εσπεριδοειδών, που μετά τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων έχουν ρίξει τις μισές ποσότητες από πέρυσι, με αμφίβολη πλέον, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή για τη νέα χρονιά».

Η Ομοσπονδία συγκεντρώνει συμμετοχές για δρομολόγηση λεωφορείων, με πρώτο χωριό αναχώρησης την Κατοχή, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις. Στο συλλαλητήριο καλούν, επίσης, οι Σύλλογοι Κατούνας, Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρύνειας, Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και ο «Νέος» ΑΣ Κατοχής.

Αντίστοιχα, στα χωριά της Ηλείας βρίσκονται καθημερινά κλιμάκια της Ομοσπονδίας του νομού που τελευταία περιόδευσαν στον Λάλα και τη Νεμούτα. «Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτό θα το νιώσουν με την παρουσία των τρακτέρ και τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο», σημειώνει η Ομοσπονδία. Στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου, Αμαλιάδας, Καρδαμά, Ζαχάρως, Καυκανιάς και Πελοπίου.

Τις περιοδείες του, κλείνοντας συμμετοχές για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, συνεχίζει στην Αιγιάλεια ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ενώ στην πλατεία Βάθης έχει δηλώσει ότι θα βρεθεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους(2020-01-30 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ(2018-03-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις(2015-11-26 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα(2015-10-31 00:00:00.0)
Σύσσωμοι στον πανελλαδικό συντονισμό(2001-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ