Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ξανά στο δρόμο στις 22 Μάρτη για τις συντάξεις και την ακρίβεια

Με την παναττική συγκέντρωση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις 22 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Οικονομίας, απαιτούν μέτρα προστασίας από το κύμα της ακρίβειας και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αναδεικνύοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και το περιεχόμενο της κινητοποίησής τους τονίζουν: «Δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε και τις περικόψατε. Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, αποδώστε τα πληρωμένα Δώρα μας, τα αναδρομικά, το 0,5% του ΑΕΠ. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Δεν πρόκειται να δεχθούμε και δεν διεκδικούμε επιδόματα πείνας».

Επιπλέον διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει, να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Παράλληλα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Στο παναττικό συλλαλητήριο καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, σημειώνοντας πως «στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών, την τεράστια ακρίβεια στα καύσιμα, στο ρεύμα, τον καλπάζοντα πληθωρισμό που κατατρώει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα - όσων έχουν - οι εργαζόμενοι, ο λαός, εμείς οι συνταξιούχοι δεν μένουμε άπραγοι». Ταυτόχρονα καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο οποίος με τη σειρά του οξύνει τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Σχολιάζοντας τα «μέτρα ασπιρίνες» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνει ότι αυτά απευθύνονται στους απόλυτα εξαθλιωμένους, «δεν πρόκειται να λύσουν κανένα λαϊκό πρόβλημα. Γίνεται άλλη μια φορά φανερό ότι εμείς πληρώνουμε και την κρίση και την πανδημία και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τον πόλεμό τους».

Καταγγέλλουν τον οικονομικό στραγγαλισμό τους

Στο μεταξύ, με υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απαράδεκτη και προκλητική πρακτική του υπουργείου Εργασίας να συνεχίζει να μην αποδίδει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων την εθελοντική εισφορά των 20 λεπτών κάθε μήνα, η οποία παρακρατείται.

Οπως σημειώνουν στο υπόμνημα που υπογράφουν 244 πρωτοβάθμια σωματεία συνταξιούχων και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που τα εκπροσωπούν: «Με βάση τις διατάξεις των νόμων 4387/16 (άρθρο 102) και 4611/19 (άρθρο 41) νομοθετήθηκε η προαιρετική παρακράτηση από κάθε συνταξιούχο του ποσού των 20 λεπτών του ευρώ (0,20) τον μήνα από την κύρια σύνταξή του, με τη συγκατάθεσή του, για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων και αναγκών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, με σκοπό την κάλυψη και εκπλήρωση των μισθολογικών, λειτουργικών, πολιτιστικών κ.ά. δραστηριοτήτων τους». Οι εισφορές αυτές όμως, αν και συγκεντρώνονται σε ειδικό κωδικό στον ΕΦΚΑ, από το 2017 μέχρι τώρα δεν αποδίδονται με ευθύνη των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ