Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ούτε λεπτό χαμένο μέχρι τη μεγάλη απεργιακή μάχη

Στις 21 Μάρτη μεγάλη σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα. Στις 22 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

Με αιτήματα για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την εφιαλτική ακρίβεια, πρωτοβουλίες πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα που μένουν χρόνια καθηλωμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται μέρα με τη μέρα με νέες αποφάσεις, με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δυναμώνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να πάρουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Στην Αττική, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε όλο τον λαό να πάρουν μέρος και να τη μετατρέψουν σε «ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα».

Τη Δευτέρα η σύσκεψη στην Αττική

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ καλούν εργατικά σωματεία της Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 6ης Απρίλη.

«Είναι η ώρα τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και οι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη μπορεί να αναδείξει ότι η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη», τονίζουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε σύσκεψη για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, όπως και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν σε συμμετοχή όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Τη σύσκεψη οργανώνουν: Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών Εμφιαλωμένων Ποτών, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

Με το κάλεσμά τους απευθύνονται σε κάθε εργαζόμενο, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, που έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, τις δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στα είδη πρώτης ανάγκης. Σε όσους παλεύουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες στην Υγεία, στη ζωή. Σε όσους αναγνωρίζουν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Στο κάλεσμα τονίζουν ότι ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής του: «Για να βάλουμε στην πρώτη γραμμή το αίτημα για καμία εμπλοκή - συμμετοχή στον βρώμικο πόλεμο, για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η πάλη των λαών. Για να απαιτήσουμε να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λιμάνι των λαών, όχι πέρασμα για τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Για να αντισταθούμε στο τσουνάμι της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά μας, στη φοροληστεία και να δυναμώσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών».

Στην Εδεσσα, σύσκεψη σωματείων οργανώνεται σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα νομού Πέλλας.

Δυτική Ελλάδα: Κάλεσμα μάχης από τα πέντε Εργατικά Κέντρα

Κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής τους απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μάλιστα προχωρούν σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και άλλων συνδικαλιστών στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 12 μ.

Κοινές πρωτοβουλίες από συνδικάτα στη Μεσσηνία

Κοινό αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν στα σωματεία του νομού και στους εργαζόμενους της Μεσσηνίας τα Συνδικάτα Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ποτών - Τροφίμων, Εργαζομένων ΔΕΥΑ και Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων, ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Τα σωματεία μέχρι την απεργία συζητούν επίσης τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ Μεσσηνίας την Παρασκευή 18 Μάρτη στην Καλαμάτα, αλλά και σε μαζικές εξορμήσεις και πικετοφορίες στις γειτονιές της πόλης την Τετάρτη 30 του μήνα, πρωί - απόγευμα.

Τα συνδικάτα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα δράσης τους με δικές τους πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και κλάδους, μέχρι τη μέρα της απεργίας, όπου απεργιακή συγκέντρωση ανακοινώθηκε για τις 10 π.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας, Ομοσπονδίες απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, στον αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του ομίλου «Φιλίππου» (EMFI, «ΦΑΓΕ», «Μιμίκος HQF», «Elbisco Πικέρμι», «KANAKI HQF», «Αλλατίνη») την Κυριακή 20 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Τα θέματα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις και κλαδική Συλλογική Σύμβαση και η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη. Σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων EMFI προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου με θέμα την απεργία, την επιχειρησιακή Σύμβαση και τον συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη στις 23 Μάρτη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα. «Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», σημειώνουν τα Συνδικάτα.

Παίρνουμε αποφάσεις, προετοιμάζουμε το απεργιακό μας «παρών»

«Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Δεν θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάσταχτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς», τονίζει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στην απεργία προχωράει σε περιοδείες, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Αύριο, Πέμπτη 17 Μάρτη, περιοδείες θα γίνουν σε «ΣΚΑΓΙΑ» και «ΜΑΤΣΟΥΚΗ» στο Κρυονέρι. Την Παρασκευή 18 Μάρτη συνέλευση θα γίνει στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, όπου το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη περιοδεία θα γίνει στην επιχείρηση «Veridos - Ματσούκης», όπου το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για τη σωματειακή επιτροπή υγείας και ασφάλειας. Συνελεύσεις και περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου «Μορφή», «ΙΡΙΣ», «Νίκη» , «ΡΟΗ» «INFORM Λύκος», καθώς και εξορμήσεις σε εργοστάσια στο Μενίδι, στα Μεσόγεια και στα Οινόφυτα.

«Την ίδια ώρα που σκοτώνεται κόσμος στην Ουκρανία, κάποιοι καπιταλιστές τρίβουν τα χέρια τους. Πετρελαϊκές επιχειρήσεις βλέπουν τις μετοχές τους να αυξάνονται, εφοπλιστές που μεταφέρουν LNG κάνουν χρυσές δουλειές, το ίδιο και οι βιομήχανοι όπλων», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Στους πολέμους κάποιοι κερδίζουν και την πληρώνουν πάντα οι λαοί! Είτε άμεσα, πέφτοντας θύματα της πολεμικής σύγκρουσης, είτε υποφέροντας από τη φτώχεια και καταστροφή που συνοδεύουν τη σύγκρουση», προσθέτει. Καταγγέλλει την εκτόξευση του κόστους σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη και πετρέλαιο και την επέκταση της ενεργειακής φτώχειας. «Την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Φλεβάρη στο 7,2% και ο κατώτερος μισθός είναι παγωμένος στα επίπεδα του 2007, στα 663 ευρώ, την ώρα που στον κλάδο μας τσακίζουν η εργολαβοποίηση, οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και τα 8μηνα, δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας», σημειώνει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Συνελεύσεις σωματείων

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνει εκδήλωση για τα νέα μέλη του την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Περιοδείες στους χώρους δουλειάς

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης οργανώνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται στους εξής κλάδους:

Μεταφορές:

-- Σήμερα Τετάρτη στις 7.30 π.μ. στα τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο, και στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στα Ανω Λιόσια.

-- Αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στον Βοτανικό.

-- Την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στην Ανθούσα.

Σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά:

-- Σήμερα Τετάρτη στα «Ν. Ρόδος», «Ν. Σάμος» και «Blue Star 2».

-- Αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη στα «Highspeed 4», «Speedrunner 3», «Φαιστός Παλάς» και «Διαγόρας».

-- Την Παρασκευή 18 Μάρτη στα «Δ. Σολωμός», «Κνωσός Παλάς» και «Πρέβελης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουμε τη δική μας απάντηση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς(2024-03-16 00:00:00.0)
«Ανεβάζουν στροφές» στη μάχη για την απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 30 Μάη(2018-05-23 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων(2018-02-28 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-02-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-02-17 00:00:00.0)
Ούτε ώρα χαμένη για την οργάνωση της απεργίας(2005-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ