Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Ανεβάζουν στροφές» στη μάχη για την απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 30 Μάη

Από τη χτεσινή περιοδεία και συζήτηση στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά
Από τη χτεσινή περιοδεία και συζήτηση στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά
Με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους για την πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 30 Μάη.

Με το άνοιγμα που πραγματοποιούν σε χώρους δουλειάς, αλλά και με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με το σύνθημα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής: Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., δημαρχείο). Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου). Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ζάκυνθος (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Ικαρία (12 μ., Αγιος Κήρυκος). Καβάλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη). Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Κως (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Σάμος (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού). Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς). Χίος (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις απευθύνουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Με αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία

Με τη μάχη που δίνουν για τις Συλλογικές Συμβάσεις, την υπογραφή και την εφαρμογή τους, συνδυάζουν την προετοιμασία της απεργίας Ομοσπονδίες και Σωματεία σε μια σειρά από κλάδους.

Την απεργία σε εργολάβους που δεν έχουν υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση συνέχισε και χτες το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς, Αττικής και Νήσων. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπογραφή και την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν ξεκινήσει τις προηγούμενες βδομάδες και συνεχίζονται με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Μέσα από τις ίδιες διαδικασίες έχουν συζητήσει και αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά αύριο, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα για την εφαρμογή των εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων που υπογράφτηκαν πρόσφατα, μετά από πολύμηνο αγώνα, στα εργοτάξια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης» και της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Το Συνδικάτο ενημέρωσε το υπουργείο με στόχο τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή των Συμβάσεων, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση».

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο προγραμματίζει μια σειρά από εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς. Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνουν στάσεις εργασίας στο εργοτάξιο του στούντιο «Καραγιάννης» στο Μαρκόπουλο (11 π.μ. έως 12 μ.) και στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Ledra» (12 μ. έως 2 μ.μ.), ώστε να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων. Θα γίνουν επίσης εξορμήσεις σε εργοτάξια του κέντρου της Αθήνας. Αύριο, Πέμπτη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Την Παρασκευή 25/5 θα γίνει περιοδεία στο εργοτάξιο του τραμ στον Πειραιά. Συσκέψεις προγραμματίζονται αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα Ιλίου (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), την Παρασκευή 26/5, στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ιλίσια) και την ίδια ώρα στο Παράρτημα Βορειοανατολικών.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 25/5, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι). Με την κινητοποίηση, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, η Ομοσπονδία θα παραλάβει την πρόταση που οι εργοδότες έχουν δεσμευτεί πως θα καταθέσουν. Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής έχει προγραμματίσει εξορμήσεις και περιοδείες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

«Η "δίκαιη" ανάπτυξή τους σημαίνει περισσότερα προνόμια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος του Φαρμάκου «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανάπτυξης, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κερδοφορία να ανθίζουν και τους εργαζόμενους να δουλεύουν πιο εντατικά, με χειρότερους όρους και λιγότερα δικαιώματα, με ελαστικά ωράρια και εργολάβους, με τις απολύσεις να αυξάνονται, με τους εργοδότες να αρνούνται στην ουσία την υπογραφή της κλαδικής μας Συλλογικής Σύμβασης».

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία της Αττικής, την Κυριακή 27/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση με τον ΣΕΒ για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ καθώς και συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28/5, στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας ( 1 μ.μ. έως 3 μ.μ.). Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση ανάμεσα στο ΔΣ του σωματείου και την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, την προκλητική στάση της εταιρείας και την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Επίσης, θα συζητηθούν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη.

Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Στο μεταξύ, με εξορμήσεις και περιοδείες τα ταξικά συνδικάτα απευθύνουν απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες περιοδεία στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά. Συζήτησαν με τους συναδέλφους τους και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί απάντηση, και με την απεργία στις 30 Μάη, στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή τους καθώς και στην ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου που προωθείται για να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Στην Αττική, στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού θα κάνει εξορμήσεις στα κεντρικά καταστήματα της ALPHA και της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα πραγματοποιήσει επίσης σύσκεψη με εργαζόμενους της ALPHA στα γραφεία του.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ οργανώνει εξορμήσεις σε χώρους στους δήμους Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας - Κορυδαλλού, Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Βριλησσίων.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου καλεί σε συνέλευση στη φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ και πραγματοποιεί περιοδείες στη ΧΕΛΕΝΙΚΑ και στη ΡΑΦΑΡΜ.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος προγραμματίζει εξορμήσεις σε «Raxevsky», «Φειδά», «Sante», «Attrattivo».

-- Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν περιοδεία - συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Ανθούσα.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τετάρτη:

-- Τα σωματεία της πόλης προγραμματίζουν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς κατά κλάδο, αλλά και εξορμήσεις στις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε εξορμήσεις στους δήμους Θέρμης και Καλαμαριάς.

-- Οι Λαϊκές Επιτροπές στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς προγραμματίζουν ανοιχτές συσκέψεις, συνελεύσεις, παρεμβάσεις: Στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο πάρκο απέναντι από τη Μονή Βλατάδων. Στην Τούμπα, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού. Στο 5ο Διαμέρισμα, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Κρήτης (ανάμεσα Κρήτης και Θερμοπυλών). Στην Καλαμαριά, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Σκρα).

Συσκέψεις και συνελεύσεις για την οργάνωση της μάχης

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και φορέων των αυτοαπασχολούμενων για την οργάνωση της απεργίας, όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις σωματείων.

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Τα σωματεία και οι φορείς της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα (Πλάτωνος 24).

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τα σωματεία, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας οργανώνει σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του και καλεί σωματεία εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων να πάρουν μέρος.

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους επιστήμονες, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας οργανώνει Γενική Συνέλευση, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ».

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης οργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του νομού.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής οργανώνει σύσκεψη, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27).

-- Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind» (ΠΑΣΕ «Wind») οργανώνει Γενική Συνέλευση, στις 4 μ.μ., στο κτίριο στη λεωφόρο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ