Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στους δρόμους του αγώνα στις 27 Γενάρη
  • Διεκδικούν μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
  • Στο υπουργείο Οικονομικών η κεντρική παρέμβαση στην Αθήνα - Κινητοποιήσεις σε πολλές ακόμα πόλεις

Με πολύμορφες παρεμβάσεις που κορυφώνονται την Τετάρτη 27/1, με αγωνιστικές δράσεις σε πόλεις όλης της χώρας, Ομοσπονδίες, τοπικές Ενώσεις και κλαδικά Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για να επιβιώσουν και παράλληλα να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας για την προστασία της υγείας του λαού.

Μετά τα «σκοτσέζικα ντους» και τα «άνοιξε - κλείσε» του προηγούμενου διαστήματος, το άνοιγμα των καταστημάτων από την περασμένη Δευτέρα βρίσκει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε χειρότερη θέση, με νέα χρέη από την περίοδο της πανδημίας να σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά που βρισκόταν από πριν γύρω από το λαιμό τους, ενώ οι συνέπειες από τη νέα οικονομική κρίση είναι ήδη ορατές. Για μια ακόμα φορά και από μία ακόμα κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι τα μέτρα «στήριξης της οικονομίας» αφορούν πρώτα και κύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ισοδυναμούσαν στην πραγματικότητα με μια μικρή μετάθεση παραπίσω των μεγάλων αδιεξόδων που τους βαραίνουν. Καθόλου τυχαία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα, υπολογίζουν ότι ένα 25% των μικρών ΕΒΕ δεν θα αντέξει, με την πίεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε κλάδους όπως η εστίαση.

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν συνοδεύτηκε από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία (όπως αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ολοκληρωμένα μέτρα για τους μεγάλους χώρους εργασίας, μαζικά τεστ, επιτάχυνση ρυθμού εμβολιασμών, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.), με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα νέο λοκντάουν.

Η κυβέρνηση μάλιστα αξιοποιεί το άνοιγμα των καταστημάτων ως πρόφαση για να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενώ η πανδημία συνεχίζει να αξιοποιείται για να υλοποιηθούν μέτρα - χρόνιες επιδιώξεις των μεγάλων ομίλων, όπως, για παράδειγμα, η πλήρης και οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και τα εκρηκτικά προβλήματα που προκαλεί, απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ που «πρωταγωνιστούν» σε δηλώσεις και διαπιστώσεις αλλά στο «διά ταύτα» δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, αποκτούν τεράστια σημασία οι συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων, με τις οποίες μπαίνουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Με καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και συζητήσεων προχωρούν οι προετοιμασίες για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους στις συντονισμένες κινητοποιήσεις την Τετάρτη 27/1.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, η κεντρική κινητοποίηση εκείνη τη μέρα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ., από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Στα Γιάννενα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία στις 8.30 π.μ. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο δημαρχείο.

-- Στην Καρδίτσα, μηχανοκίνητη πορεία στις 11 π.μ. στον χώρο του παζαριού στον βόρειο περιφερειακό.

-- Στην Κέρκυρα, με απόφαση του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, συγκέντρωση με οχήματα στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου στο λιμάνι στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, με κατάληξη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Στην Πρέβεζα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. έξω από την εφορία και μετά αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

-- Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην εφορία.

-- Στα Χανιά, μηχανοκίνητη πορεία το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την επόμενη μέρα, Πέμπτη 28/1, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Επιπλέον, στην Αττική βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε δήμους.

Το Σάββατο 23/1, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στα καταστήματα Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Την Κυριακή 24/1, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή της Ενωσης ΕΒΕ Μενιδίου στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας.

Την Τρίτη 26/1, στις 9.30 π.μ. θα γίνει περιοδεία της Επιτροπής Αγώνα Εκτελωνιστών στο τελωνείο του αεροδρομίου.

Τέλος, την Τετάρτη 27/1, εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, προγραμματίζονται και οι εξής κινητοποιήσεις σε δήμους:

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στους εμπορικούς δρόμους της Καλλιθέας από την Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

-- Στις 10 π.μ., παρέμβαση στην A' Εφορία Πειραιά και στο ΚΕΑΟ από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Πειραιά.

-- Στις 11 π.μ. παρέμβαση στο δημαρχείο της Νίκαιας από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Νίκαιας.

-- Στις 11 π.μ. παρέμβαση στο δημαρχείο Κορυδαλλού από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορυδαλλού.

-- Στις 9 π.μ. παρέμβαση στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου.

-- Στις 10.30 π.μ. μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Ζεφυρίου και των Ανω Λιοσίων από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ