Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμβολή στον αγώνα των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών για μέτρα ανακούφισης

Κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη με τίτλο: «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19»

Σημαντική συμβολή στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ είναι η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα: «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19».

Το ΚΚΕ απαιτεί μεταξύ άλλων για ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, διαγραφή τόκων και μείωση των οφειλών προς τράπεζες, μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Επίσης, παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών και απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Κάτω από το φως των στοιχείων που δείχνουν ότι νέα χρέη προστίθενται σε αυτά που βάραιναν τους αυτοαπασχολούμενους και πριν από την πανδημία και την κρίση, τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ είναι επείγοντα και αναγκαία για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μειωμένα εισοδήματα, αυξημένα χρέη

Οπως σημειώνεται και στην Αιτιολογική Εκθεση της Πρότασης Νόμου, οι διατάξεις που περιέχει «στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών. Επικεντρώνεται στα τμήματα εκείνα που είχαν χαμηλότερο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019».


Στην Πρόταση Νόμου σημειώνεται επίσης ότι «τα ληφθέντα έως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το - ούτως ή άλλως χαμηλό - επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μάρτη - Μάη 2020. Ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου και δεν φτάνει ούτε για τις πιο υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους».

«Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των κατευθύνσεων που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται με εφαλτήριο τη νέα κρίση. Ερχεται σε συνέχεια της φοροεπιδρομής, της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί μεγάλα τμήματά τους σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση», καταλήγει η Αιτιολογική Εκθεση της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες με συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το έτος 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το εισόδημα αυτό, με άρθρο της Πρότασης Νόμου, ορίζεται ως αφορολόγητο.

Τα μέτρα της Πρότασης Νόμου

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ με την Πρόταση Νόμου είναι τα εξής:

1. Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του Covid-19, ανεξάρτητα αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν ή θα λάβουν άλλης μορφής οικονομική παροχή. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

2. Από την οφειλή των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές αφορούν κάθε μορφής δάνειο και πιστωτικές κάρτες. Από το συνολικό ποσό των οφειλών, όπως διαμορφώνονται μετά τη διαγραφή των τόκων, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

Οι οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που απομένουν μετά την εφαρμογή των παραπάνω όρων και αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν οι οφειλέτες διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω οφειλές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και το αρχικό βεβαιωθέν χρέος μειώνεται κατά 30%. Για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και είναι άνεργοι η διαγραφή ανέρχεται σε 50%.

Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για εισφορές ατομικής ασφάλισης, καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν διαγράφονται.

Η συνολική οφειλή που απομένει προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τα παραπάνω μέτρα, όπως και οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς αυτούς τους φορείς, ρυθμίζονται σε άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να ξεπερνούν συνολικά το 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους.

3. Παύει κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

5. Για όλους τους μήνες από τον Μάρτη του 2020, όπου ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να ισχύουν, οι εισφορές ατομικής ασφάλισης καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100%.

6. Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» δεν επιστρέφονται.

7. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η απαλλαγή από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Με τον ίδιο τρόπο, είναι δυνατή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων όσων ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων μισθώνουν εγκαταστάσεις από ΟΤΑ και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματική ανακούφιση του λαού από τα χρέη, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία(2019-03-28 00:00:00.0)
«Ρύθμιση» με πολλαπλούς «κόφτες», στο φόντο της απογείωσης των κατασχέσεων(2017-12-29 00:00:00.0)
Πρόταση νόμου ελάφρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών(2014-12-25 00:00:00.0)
Για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς τράπεζες(2014-11-08 00:00:00.0)
Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου(2013-05-23 00:00:00.0)
Τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ(2012-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ