Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο «καλύτερο επίπεδο από ποτέ» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
  • Βαριές ευθύνες απέναντι στο λαό αναλαμβάνει η κυβέρνηση
  • Εκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα

Από τη συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σύντομα στη Βουλή τη νέα τροποποίηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) ενημέρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, το Σάββατο.

Συζήτησαν, άλλωστε, «ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, και «εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της MDCA», διευρύνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, την ώρα που η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, χτυπάει «κόκκινο».

Εξάλλου, συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την «απόλυτη συστράτευσή μας με τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους μας», όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, οι απογειώσεις, από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, κατασκοπευτικού τους αεροσκάφους τύπου RC-135V, με τον κωδικό «HOMER», για αποστολές καταγραφής των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έχουν στείλει το πανίσχυρο καταδρομικό τους «Ουστίνοφ», στις παρυφές του Ιονίου, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» που πλέει στο Ιόνιο, όπου επίσης επιχειρούν ιταλικά και ελληνικά πολεμικά πλοία. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης γενικά αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, αμερικανικά και ιταλικά κατασκοπευτικά που σηκώνονται από την Ιταλία επιτηρούν από αέρος την κίνηση του ρωσικού πλοίου.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συζήτησε το ζήτημα της Ουκρανίας, είπε πως θα επισημάνει και στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών τα «ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη», όπου θυμίζουμε το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια για την εκκένωσή της με ελληνική εμπλοκή, σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Παράλληλα σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Σήμερα οι διερευνητικές με Τουρκία

Εξάλλου, με επίδικο την αμερικανοΝΑΤΟική «συνοχή» ενόψει των ανταγωνισμών που φουντώνουν, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον «κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», όπως επίσης και για τα «ενεργειακά πρότζεκτ» που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεργασία που, μέσα από παζάρια και συμβιβασμούς για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή, προσπαθούν να διευρύνουν και με την τουρκική αστική τάξη, εξ ου και χτες, «στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα», όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Ονάλ, την τρίτη μέσα σε έναν χρόνο, με τις δυο πλευρές να εκφράζουν «ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί» σε μια σειρά από θέματα, ενώ χτες στο επίκεντρο μπήκαν και «οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Σήμερα, εξάλλου, με φόντο τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, που θέτουν ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, γίνεται στην Αθήνα ο 64ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, με τον Ν. Δένδια, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο στη Λευκωσία, να σημειώνει ότι «κανένα ζήτημα, καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης, αρκεί όλες οι πλευρές που μάχονται για αυτή την επίλυση να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης, κοινό πλαίσιο κανόνων και πλαίσιο αναφοράς», παραπέμποντας και στις συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με χώρες της περιοχής, οι οποίες θυμίζουμε έχουν «κόψει και ράψει» στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών παζαριών τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρθρογραφώντας στα «Παραπολιτικά» διαβεβαίωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο εξακολουθούν να γίνονται, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμένει και πρέπει να παραμείνει ανοικτό», βάζοντας βέβαια την προϋπόθεση να σταματήσουν οι «συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών».

Σημειωτέον, στις δικές του επαφές με τους Αμερικανούς, ο υπουργός Αμυνας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, έλαβε μέρος σε «πρόγευμα εργασίας» υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζ. Ν. Μάτις, όπου παρουσίασε τη «συνεισφορά της Ελλάδος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής». Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και οι πρόεδροι των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ