Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022 - αριθ. φύλλου: 13947

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενεργή εμπλοκή σε «πλήρη συντονισμό με τον σχεδιασμό ΝΑΤΟ - ΕΕ»...

Στήριξη και «μασκάρεμα» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ | Κυρώσεις επέβαλαν ΗΠΑ - ΕΕ στη Ρωσία, που προωθεί στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς | Μαζικές εξορμήσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις | Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Copyright 2022 The Associated


ΣΕΛ.  4   -   8
ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 26 - 27 ΦΛΕΒΑΡΗ
Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας

Μεγάλη πανεξόρμηση από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα


Αγώνας για την υγεία του λαού! Οχι στο «νέο ΕΣΥ» και σε «νοσοκομεία ΑΕ»

  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας αντιδρούν στις συγχωνεύσεις, στα νέα λουκέτα και στην επέκταση των ΣΔΙΤ | Συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη από τα σωματεία των νοσοκομείων της Αττικής
  • Η πανδημία αποκάλυψε τις εγκληματικές συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ και προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΕΛ.  17

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθρέφτης

Κατάργηση 8ωρου, διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, ένταση της ευελιξίας, μονιμοποίηση της τηλεργασίας με άλλοθι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»... Ολα αυτά, που αποτελούν τον πυρήνα της αντεργατικής μεταρρύθμισης στο Βέλγιο, έδωσαν αφορμή για νέες σκηνές ζηλοτυπίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ τα υπερασπίζεται σαν «φιλεργατικές ρυθμίσεις» και «καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας», προϊδεάζοντας για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις από μια «προοδευτική» κυβέρνηση στην χώρα μας. Η δε ΝΔ απαντά ότι οι ίδιες ρυθμίσεις περιέχονται στο αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι για τη 10ωρη δουλειά, και ότι τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ τη δικαιώνουν.

Κάπως έτσι, σαν «καθρέφτης», ο αντεργατικός νόμος από το Βέλγιο έβαλε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «ειδώλου» της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι σφάζονται στην ποδιά της «ευελιξίας», δηλαδή της δουλειάς - λάστιχο για το κεφάλαιο. Αποκάλυψε όμως και πόσο «κούφιες» είναι οι «δεσμεύσεις» περί «κατάργησης» του νόμου Χατζηδάκη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τη βελγική εκδοχή του.

Θυμίζουμε ότι στην ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει πάνω από τα μισά του άρθρα, ενώ στελέχη του καλούσαν τους εργαζόμενους αντί να διαδηλώνουν - γιατί «ο νόμος έτσι κι αλλιώς θα ψηφιστεί» - να περιμένουν τις εκλογές για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τον «ξεψηφίσει».

Το Βέλγιο δεν είναι βέβαια το μόνο που υιοθετεί το «πείραμα» της τετραήμερης εργάσιμης βδομάδας. Και σε άλλες χώρες, με διάφορες παραλλαγές, οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων ψηφίζουν ανάλογους νόμους, που στηρίζονται στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και στην επέκταση της «ευελιξίας», με ακρογωνιαίο λίθο την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, για την τόνωση της κερδοφορίας των αφεντικών.

Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση των εργάσιμων ημερών συνδυάζεται με επέκταση της τηλεργασίας, που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και βαθαίνει την εκμετάλλευση. Αλλού, συνοδεύεται από γενναίες κρατικές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το «κόστος» της πέμπτης, μη εργάσιμης μέρας, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ...πληρώνουν οι ίδιοι τον μισθό τους.

Οπως και να 'χει, οι διάφορες εκδοχές της μικρότερης εργάσιμης βδομάδας καμία σχέση δεν έχουν με το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς «διευθέτηση» και μείωση αποδοχών, με αύξηση μισθών και διεύρυνση των δικαιωμάτων, όπως είναι εφικτό και αναγκαίο να γίνει σήμερα, με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας και του τεράστιου πλούτου που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντεργατικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που η σύμπλευσή τους επισφραγίζεται ...μέσω Βελγίου, αποτυπώνονται και στα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με βάση τα οποία 1 στους 3 εργαζόμενους παίρνει μισθό μικρότερο από 700 ευρώ και 1 στους 5 λιγότερα από 500 ευρώ! Επίσης, οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των νέων συμβάσεων, ενισχύοντας την τάση που υπήρχε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» της έντασης της εκμετάλλευσης, για την απογείωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που όπως αποδεικνύεται δεν γνωρίζει «εξαιρέσεις» ανάμεσα σε κυβερνήσεις και κράτη στην ΕΕ.

Με αυτήν την «κανονικότητα» έχει να αναμετρηθεί η εργατική τάξη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, σταθερό - μειωμένο ωράριο, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις που κατοχυρώνουν σύγχρονα δικαιώματα. Τα συλλαλητήρια του Σαββάτου 26/2 μπορούν να δώσουν ώθηση σε αυτήν την πάλη, να γενικευτούν οι εστίες αντίστασης από χώρους δουλειάς και κλάδους, για να πάρει ο λαός ανάσα και από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για την οργάνωση της αντεπίθεσης.


RIZOSPASTIS

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, μαζικοί χώροι δουλειάς και εκατοντάδες φορείς δηλώνουν «παρών»!

Στις 12 μ. το Σάββατο στο Σύνταγμα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας | Την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  10   -   11


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ «EUROFERRY OLYMPIA»
Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για το πλοίο - γαλέρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από ναυτεργατικά σωματεία


ΣΕΛ.  23
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Κάτω από την αγωνιστική πίεση, κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντήσει σήμερα αντιπροσωπεία των μπλόκων, τα οποία συνεχίζονται


ΣΕΛ.  19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Στο πόδι για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα το Σάββατο

...και μια αποστομωτική απάντηση μαθητή της Λάρυμνας σε όσους συκοφαντούν τον αγώνα των γονιών και των παππούδων τους


ΣΕΛ.  18


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org