Πυρασφάλεια: Ανεπαρκής. Καθαριότητα: Βρώμικο. Υγειονομικές εγκαταστάσεις: Δεν τηρούνται σωστά. Εξαερισμός: Οχι όπως απαιτείται |
Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ανάμεσα στους 10 εγκλωβισμένους βρίσκονται και 3 Ελληνες. Τα όσα λένε οι οικογένειές τους για την κατάσταση του πλοίου είναι συγκλονιστικά και έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα εφοπλιστών και κυβερνήσεων - ΕΕ, οι οποίες διαμορφώνουν για λογαριασμό τους όλο εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που χρειάζονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, θυσιάζοντας εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.
«Ο άντρας μου δεν ήθελε να ταξιδέψει με το συγκεκριμένο πλοίο, γιατί έλεγε ότι ήταν σαπιοκάραβο. Οι συνθήκες υγιεινής δεν ήταν καθόλου καλές», ήταν η δήλωση της συζύγου του εγκλωβισμένου Νίκου Μπεκιάρη. Ακόμα, οδηγοί καταγγέλλουν ότι για να κερδίζει η εταιρεία σε ναύλα, στα γκαράζ δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα φορτηγά, τα οποία «φορτώνονται» το ένα κολλητά στο άλλο. Καταγγέλλεται επιπλέον ότι οδηγοί αναγκάζονται πολλές φορές να κοιμούνται στα φορτηγά, γιατί δεν επαρκούν οι καμπίνες, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής (κοριοί, ψύλλοι, βρώμικα κλινοσκεπάσματα), ενώ με ευθύνη των εργοδοτών οδηγοί και συνοδηγοί ταξιδεύουν με ένα εισιτήριο, με αποτέλεσμα ο ένας να παραμένει στο φορτηγό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Αυτά επιβεβαιώνονται και από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει στο πλοίο, στα λιμάνια τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας, από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Τουλάχιστον από το 2018 δεν υπάρχει επιθεώρηση που να έχει γίνει και να μην έχει καταγράψει προβλήματα στα συστήματα πυρασφάλειας του πλοίου! Σωρός είναι και οι παρατηρήσεις για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής των επιβατών, ακόμα και τα τρόφιμα και την τροφοδοσία. Ολα αυτά συντείνουν στο ότι πρόκειται για πλοίο όχι απλά υποσυντήρητο, αλλά επικίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, οι αρμόδιες αρχές και οι νηογνώμονες το προμήθευαν με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ταξίδευε κανονικά.Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιθεώρηση έγινε στις 16 Φλεβάρη, δύο μέρες πριν αποπλεύσει για το τελευταίο του ταξίδι, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Στον έλεγχο διαπιστώνεται στο «Πιστοποιητικό και Τεκμηρίωση - Εγγραφα Επιχειρησιακό Φυλλάδιο πυρασφάλειας» ότι είναι «ελλιπές». Επίσης γίνονται παρατηρήσεις για προβλήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής, στον εξαερισμό, ακόμα και στο φαγητό, και ρητά λέγεται ότι ήταν βρώμικο. Ωστόσο, το πλοίο πήρε άδεια απόπλου κανονικότατα!
Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το είδος της πυρκαγιάς, αν υπήρχαν και αν είχαν λειτουργήσει τα συστήματα ασφάλειας και πυρόσβεσης. Βέβαια η εταιρεία προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αποποιηθεί τις ευθύνες της, εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου».
Eurokinissi |
Πυροσβέστες ανασύρουν τη σορό Ελληνα οδηγού |
Οπως αποτελεί πρόκληση και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη ότι «με εντολή μου έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς» ενώ οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν ως υπεύθυνους το πλήρωμα, όπως απέδειξε η σύλληψη του πλοιάρχου και δύο υποπλοιάρχων, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.
Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί και αγκυροβολήσει βόρεια της Κέρκυρας, στη θαλάσσια περιοχή της Κασσιόπης, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθεί η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών. Παράλληλα επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.