Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΝΙΚΑΚΗΣ
Ο αθλητισμός δικαίωμα του λαού και της νεολαίας

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα 19χρονο παιδί θύμα της οπαδικής βίας στη χώρα μας. Ολοι συγκλονιστήκαμε για τον χαμό του Αλκη, προβληματιστήκαμε (...) Οι πραγματικοί ένοχοι όχι μόνο θα μείνουν στο απυρόβλητο, αλλά θα βγάλουν και ανακοινώσεις καταδίκης του φόνου, θα καταθέσουν και λουλούδια, κι ας είναι οι ηθικοί αυτουργοί του φονικού αυτού.

Είναι γνωστό σε όλους πως το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο αθλητισμός γενικά - και το ποδόσφαιρο ειδικότερα - είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Ταυτόχρονα όμως το ΚΚΕ δεν έχει την αυταπάτη ότι στις συνθήκες του σημερινού κοινωνικού συστήματος, της άκρατης εμπορευματοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστούν συνθήκες για ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αλλά και συνθήκες ισότιμης διεκδίκησης και πρωταθλητισμού.

Σήμερα το ποδόσφαιρο έχει παραδοθεί σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών σε επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται την αγάπη του κόσμου για το λαοφιλέστερο άθλημα, για λόγους προσωπικής προβολής και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (...) Στον αντίποδα, περίπου 3.800 ερασιτεχνικά σωματεία είναι «στο έλεος του θεού» και του κάθε Αυγενάκη (...)

Οι ΠΑΕ, οι ανώνυμες εταιρείες, συντηρούν και οικονομικά τους συνδέσμους φιλάθλων. Για να έχουν στήριγμα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. (...)

Ακόμα και εκτός Ελλάδας, στην κοντινή μας Ευρώπη «των λαών», είχαμε περιστατικά αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης (...) Η βία είναι προϊόν της άκρατης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, γιατί καλλιεργεί την επιδίωξη νίκης με κάθε μέσο (...) Ο χουλιγκανισμός είναι απόρροια και της ανύπαρκτης αθλητικής παιδείας, αφού έχουμε υποβαθμισμένη Φυσική Αγωγή, ανύπαρκτο σχολικό αθλητισμό, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε διωγμό.

Ακόμα ακόμα οι πιεστικές συνθήκες ζωής - ανεργία, ακρίβεια, αποπροσανατολισμός από τη σκληρή πραγματικότητα - δημιουργούν αντίδραση στον νέο, η οποία συχνά διοχετεύεται σε αντικοινωνικές αντιδράσεις ή ακόμα σε δολοφονικές ενέργειες που έχουν αιτία την οπαδική αντιδικία (...)

Εμείς σαν ΚΚΕ λέμε: Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο όπου από απλός θεατής και δέκτης, που είναι σήμερα, να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή, όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Ενα ποδόσφαιρο καθαρό, ανταγωνιστικό μέσο ψυχαγωγίας, μακριά από φαινόμενα βίας. Ενα ποδόσφαιρο που θα δίνει κύριο βάρος στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου ως κυττάρου του αθλήματος και στην εξάλειψη της επιχειρηματικής δράσης από το ποδόσφαιρο. Ενα ποδόσφαιρο που θα στηρίζεται επαρκώς οικονομικά, υλικοτεχνικά, επιστημονικά από το κράτος.

(...) Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στο αθλητικό κίνημα, και με τις προτάσεις που είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση να ανοίξουν δρόμοι για ριζικές αλλαγές σε μία νέα προοπτική, και αυτό ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι μόνο ο λαός με τον αγώνα του θα σώσει τον λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμοι και νόμοι αλλά η εγκληματική δράση συνεχίζεται...(2023-08-19 00:00:00.0)
Μεγάλη πορεία μνήμης για τον Αλκη(2023-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2022-03-12 00:00:00.0)
Χορός συμφερόντων...(2022-02-04 00:00:00.0)
Από την απαξίωση στα «δίχτυα» του αθλητικού τζόγου(2019-03-09 00:00:00.0)
Αθλητική παιδεία μηδέν(2004-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ