Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» από Μαύρη Θάλασσα έως Αφρική και Ινδο-Ειρηνικό

«Θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος» στον Ινδικό Ωκεανό καθιερώνει η ΕΕ

Ολη την ατζέντα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και της κόντρας της ΕΕ με άλλα κέντρα, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Ινδο-Ειρηνικό, για τον έλεγχο ζωνών και διαύλων, άνοιξε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) χτες στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Ν. Δένδια.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν το πρωί σχετικά με το Ουκρανικό, με νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για συγκέντρωση στρατιωτικών της δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και τις προσπάθειες - όπως υποστηρίζουν στην ΕΕ - να επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπονομεύοντας «τα θεμέλια και τις αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια», με ταυτόχρονη επαναβεβαίωση για «πλήρη και αταλάντευτη υποστήριξη της Ουκρανίας».

Υπήρξε, εξάλλου, και «άτυπη ανταλλαγή απόψεων» των υπουργών με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντ. Κουλέμπα. Η συζήτηση άνοιξε και ευρύτερα για την «ασφάλεια στην Ευρώπη», βάζοντας στο στόχαστρο και τη Λευκορωσία.

Ανακοινώθηκε κατόπιν η χορήγηση 1,2 δισ. ευρώ ως «επείγουσα μακροοικονομική βοήθεια» προς την Ουκρανία, υπό τη μορφή δανείων για την «προώθηση της σταθερότητας» στη χώρα, καθώς και η ίδρυση κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο συζήτησε ακολούθως την κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με βασική εκτίμηση ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις βαθύτερες πολιτικές κρίσεις που έχουν σημειωθεί από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης το 1995», και επανάληψη των ευρωενωσιακών θέσεων περί «αδιαμφισβήτητης προσήλωσης της ΕΕ στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και την ενότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την κατάσταση στο Μάλι, δεδομένης της απόφασης της ΕΕ και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της να αναδιατάξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει προηγουμένως στη χώρα, και στην ευρύτερη περιοχή, όπου επίσης συγκρούονται με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως Κίνα και Ρωσία.

Να σημειωθεί πως για το θέμα την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του αρχηγού του Επιτελείου Αμυνας της Γαλλίας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από την Ευρώπη καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή (...) και συνεισφέρει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας», παραπέμποντας και στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM Mali.

Τέλος, στο περιθώριο του ΣΕΥ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνάντησαν τους ομολόγους τους από τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ - Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στην κατεύθυνση παραπέρα σύσφιξης των διμερών σχέσεων.

Και στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού

Σημειωτέον, σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό (ζώνη σύγκρουσης με την Κίνα) που διοργανώνεται από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι, χτες, στο ΣΕΥ οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να επεκτείνουν το «φορμάτ» της λεγόμενης Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας της ΕΕ (Coordinated Maritime Presence - την εφαρμόζουν ήδη στον Κόλπο της Γουινέας) και στον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό με τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Περιοχής Ενδιαφέροντος που θα καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή από τα Στενά του Ορμούζ έως τον Νότιο Τροπικό και από τα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας προς το κέντρο του Ινδικού Ωκεανού.

Οπως αναφέρουν στο σχετικό κείμενο της απόφασης, η εφαρμογή αυτής της «ιδέας» στον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό «θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών - μελών της ΕΕ στην περιοχή, ενώ θα σέβεται την εντολή και την αλυσίδα διοίκησης της επιχείρησης EUNAVFOR ATALANTA», στο πλαίσιο της οποίας, θυμίζουμε, ελληνικές φρεγάτες είχαν αναπτυχθεί και επιχειρούσαν στο Κέρας της Αφρικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον.

Αλλωστε, στη χτεσινή απόφαση του ΣΕΥ τονίζεται: «Η ιδέα της CMP στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ ως αξιόπιστου εταίρου και παρόχου θαλάσσιας ασφάλειας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δέσμευση, διασφαλίζοντας συνεχή θαλάσσια παρουσία και προσέγγιση σε καθορισμένες θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο, καθώς και προωθώντας τη διεθνή συνεργασία και εταιρική σχέση στη θάλασσα».

Σε αυτό το φόντο στη σημερινή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών.

Στη Διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης ασφάλεια και άμυνα, διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική και «παγκόσμια ζητήματα».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την ασφάλεια και άμυνα, έχοντας στη φαρέτρα του κινήσεις όπως την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ή την υπογραφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ