Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθικτο...

Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις έχουν ψηφιστεί αλλεπάλληλοι νόμοι για την οπαδική βία, με απαγορεύσεις και κατασταλτικά μέτρα, που εμφανίζονται μάλιστα να στηρίζουν και οι ΠΑΕ. Οπως έδειξε όμως η δολοφονία του 19χρονου Αλκη, τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν ούτε στο ελάχιστο, ενώ ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται η δράση καλά εξοπλισμένων και πειθαρχημένων οπαδικών στρατών, με δομή και μεθόδους δράσης που θυμίζουν τάγματα εφόδου. Επιπλέον, τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα της καταπολέμησης της οπαδικής βίας γρήγορα επεκτείνονται και αξιοποιούνται για την ποινικοποίηση, το φακέλωμα και την καταστολή των εργαζομένων και του λαού, επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατοί αυτοί είναι «πολυεργαλεία» για το κράτος και τα αφεντικά. Εναν τέτοιο κρίκο στη μακρά αλυσίδα των νόμων «για την αθλητική βία» προσθέτει τώρα η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν αλλά αποδείχθηκαν «μια τρύπα στο νερό» σε ό,τι αφορά τη δράση οργανωμένων συμμοριών, που οι σχέσεις τους με την ακροδεξιά ή/και το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορούν να κρυφτούν.

... το «τρίγωνο»

Οι συμμορίες αυτές δρουν στο όνομα «της ομάδας», στην πραγματικότητα όμως «δουλεύουν» για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, στον ανταγωνισμό τους με άλλους, που έχει και γεωπολιτικές «ουρές». Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» για τη δράση της οπαδικής ομάδας με την ονομασία «#031» δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σύνδεσμοι αποτελούν «μαρκίζα» και μια μεγάλη δεξαμενή στρατολόγησης για τους οπαδικούς στρατούς, που οργανώνονται και με άλλους τρόπους, παρακάμπτοντας όταν χρειαστεί τους όποιους «περιορισμούς» θέτει το κράτος για τα μάτια του κόσμου, κάθε φορά που το καπάκι ανοίγει και ξεχύνεται η μπόχα από τον υπόνομο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Αυτό που περιμένει άθικτο είναι το «τρίγωνο» ΠΑΕ/επιχειρήσεις - ιδιοκτήτες/μέτοχοι - οπαδικοί στρατοί, που στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Αυτήν δηλαδή που όλες οι κυβερνήσεις φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού και ενισχύουν με τους νόμους τους, σε βάρος των εκατομμυρίων αγνών φιλάθλων και κυρίως της ανάγκης του λαού για μαζική και δωρεάν άθληση και ψυχαγωγία.

Στο ύψος

«Στο υψηλότερο επίπεδο» βρίσκονται - κατά κοινή ομολογία του πρωθυπουργού και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις - οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κανείς δεν αμφέβαλε βέβαια γι' αυτό, κρίνοντας από το πόσο σκληρά έχουν «δουλέψει» η κυβέρνηση της ΝΔ, που το «απογειώνει» με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία στελέχη της ΝΔ παραχωρούν μέχρι και την πρωτιά της «πιο φιλοαμερικάνικης κυβέρνησης που είχε ποτέ η Ελλάδα», με την Ντ. Μπακογιάννη να δηλώνει: «Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις ήταν μια έκπληξη για όποιον γνωρίζει τι διαπραγματευόταν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία». Την υπογραφή τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οι συμφωνίες για τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, είτε διεκδικούν περισσότερα «εύσημα», είτε περισσότερα ανταλλάγματα για την αστική τάξη. Την ίδια ώρα, όμως, στο «υψηλότερο σημείο» βρίσκονται και οι κίνδυνοι για τον λαό, όπως φανερώνει η αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική προετοιμασία με επίκεντρο την Ουκρανία. Σε νέα ύψη «πέταξαν» και οι αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο από την τουρκική αστική τάξη, ενώ «ιστορικό υψηλό» έχουν χτυπήσει οι εξοπλισμοί για ΝΑΤΟικές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα. Ο λαός μπορεί να ελπίζει μόνο στον δικό του αγώνα: Αυτός πρέπει να βρεθεί «στο ύψος του», για να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για καμία εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Μύλος

Ο ...«προοδευτικός» ο μύλος όλα τα αλέθει. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα από τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Τις προάλλες ο Γ. Τσίπρας δήλωνε - και το επανέλαβε στη συνέχεια με διάφορες αφορμές - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με «υγιείς δυνάμεις της κεντροδεξιάς», διαχωρίζοντας την «παραδοσιακή ΝΔ» με τη «ΝΔ του Μητσοτάκη». Για να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των άλλων αστικών κομμάτων και προσπαθεί να οικειοποιηθεί κάποιες από τις «φτερούγες» τους, κάτω από τον τίτλο του «προοδευτισμού». Κατέχει άλλωστε «τεχνογνωσία» από την εποχή της συνεργασίας με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» (!), αλλά και από την «ενσωμάτωση» πρώην κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί. Αυτά που ενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι ασύγκριτα περισσότερα απ' αυτά που τους χωρίζουν, όπως δείχνουν και οι θέσεις τους σε ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το κεφάλαιο, όπως η οικονομική ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία του, οι διεθνείς συμμαχίες, η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια κ.ά. Αυτή η επί της ουσίας σύμπλευση είναι που διαμορφώνει το έδαφος για μετακινήσεις στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά και για σενάρια κυβερνητικών συμμαχιών που είναι από χέρι αντιλαϊκές, όπως κι αν τις βαφτίσουν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org