Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «THERANOS»
Σκάνδαλο στο έδαφος των χρυσοφόρων «μπίζνες» της Υγείας

Τον προσεχή Σεπτέμβρη αναμένεται η φυλάκιση της Ελίζαμπεθ Χολμς, επικεφαλής της εταιρείας «Theranos», όπως ανακοίνωσε ο δικαστής της υπόθεσης.

Η πολύκροτη δίκη της «Theranos», της start up εταιρείας που συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μία «επαναστατική τεχνολογία» στον τομέα της Υγείας, ολοκληρώθηκε πριν δυο βδομάδες με την καταδίκη της Χολμς για «εξαπάτηση επενδυτών».

Η Χολμς, που ίδρυσε τη «Theranos» το 2003, όταν ήταν 19 ετών, ισχυριζόταν ότι επινόησε εξετάσεις αίματος που απαιτούσαν πολύ μικρές ποσότητες αίματος και μπορούσαν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, χάρη στις μικρές αυτοματοποιημένες συσκευές που είχε αναπτύξει η εταιρεία. Με τα τεστ αυτά, με μόλις λίγες σταγόνες αίματος, αναφερόταν ότι θα ανιχνεύονταν εκατοντάδες ασθένειες.

Η προοπτική αυτή, που θα εξασφάλιζε τεράστια κέρδη σε ένα περιβάλλον εμπορευματοποίησης της Υγείας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, που έριξαν πάνω από 700 εκατ. δολάρια στην εταιρεία, με αποτέλεσμα το 2013 η χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια!

Το 2015 οι ελληνικής καταγωγής καθηγητές Ιατρικής Ερευνας, Τζον Ιωαννίδης και Ελευθέριος Διαμαντής, μαζί με δημοσιογράφο της «Wall Street Journal», αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της τεχνολογίας της «Theranos».

Τρία χρόνια αργότερα απαγγέλθηκαν στην Χολμς και στον πρώην πρόεδρο της εταιρείας κατηγορίες για εξαπάτηση. Η δίκη της πρώτης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 και ολοκληρώθηκε στις 3/1/2022 με την ετυμηγορία των ενόρκων.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από την αποκάλυψη και αυτού του σκανδάλου επιβεβαιώνεται ότι όσο η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν πεδίο για χρυσοφόρες «μπίζνες», οι επιστημονικές δυνατότητες και η έρευνα θα υποτάσσονται στα καπιταλιστικά κέρδη και η υγεία των λαών θα τζογάρεται σε αυτόν τον βωμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ