Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο στα παζάρια Δύσης - Ρωσίας

Ενώ συνεχίζονται οι απειλές για κυρώσεις και η εκατέρωθεν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γερμανίας στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γερμανίας στη Μόσχα
Καθώς εντείνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης γύρω από την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία και τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας», η ΕΕ και η Γερμανία επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας τα δικά τους συμφέροντα, όπου δεν ταυτίζονται πλήρως με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία υπογράμμισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στη Μόσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει εναλλακτική στις σταθερές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου». Η ίδια δήλωσε «ετοιμότητα για έναν κοινό διάλογο σχετικά με κοινούς κανόνες που θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που «κρατούν όμηρο» τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ. Παράλληλα, απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίδας ομολόγου του για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα δεχτεί «αιτήματα για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων στο δικό μας έδαφος», όπως ακριβώς τα κράτη του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων στο έδαφος της Συμμαχίας δεν αφορούν κανέναν άλλον».

Επίσης, Λαβρόφ και Μπέρμποκ συνομίλησαν για τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού «Nord Stream 2» που ενώνει τις δύο χώρες, με τη ρωσική πλευρά να αποκρούει «προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης» να «πολιτικοποιήσει» τον αγωγό. Εξάλλου, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» της κυβέρνησής της για συνεργασία με τη Ρωσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς «η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του πράσινου υδρογόνου».

Σχετικά με την Ουκρανία, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη θέση τους πως ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί η σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να ζητάει από το Βερολίνο να ασκήσει επιρροή στο Κίεβο ώστε να τις εφαρμόσει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει την κατάσταση γύρω από την ουκρανική διευθέτηση με πιο ρεαλιστικό τρόπο» σε σχέση με την προηγούμενη, αναγνωρίζοντας ότι «το πρόβλημα του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς πρέπει πρώτα να επιλυθεί».

Παράλληλα επιταχύνονται οι επαφές μέσα στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη «διευθέτηση» στην ανατολική Ουκρανία και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, διαδικασία που γενικά παραμένει «παγωμένη», ενώ οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς συνεχίζονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, οι ομόλογοί του από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σύντομα στο Κίεβο για να εξετάσουν μια πιθανή συνάντηση των τεσσάρων ΥΠΕΞ του «σχήματος της Νορμανδίας».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολίασε το γεγονός ότι «η ΕΕ μιλάει όλο και πιο συχνά για την ανάγκη ανάπτυξης της δικής της διάστασης πολιτικής άμυνας και ασφάλειας», λέγοντας πως «πιθανόν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν ορισμένα πράγματα μεταξύ αυτών και των Αμερικανών».

Για τη Μόσχα, είπε, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση, «δεν έχει θεμελιώδη σημασία αν η ΕΕ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας ως ανεξάρτητο μέρος», από τη στιγμή που «οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία - ως μέλη του ΟΑΣΕ ή του ΝΑΤΟ» και «ο ρόλος των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι ο ίδιος». «Το σημαντικό είναι να λάβουμε απαντήσεις», κατέληξε.

Χτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανία ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Αντ. Μπλίνκεν, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα προετοιμάζεται συνάντησή τους στη Γενεύη την Παρασκευή. Ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία σχετικά με την Ουκρανία.

Οπλα στην Ουκρανία και στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της CIA, Μπ. Μπερνς, βρίσκεται στο Κίεβο, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, και είχε «διαβουλεύσεις με συναδέλφους των υπηρεσιών πληροφοριών» και την ουκρανική ηγεσία σχετικά με πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Η Βρετανία προμηθεύει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο «αμυντικών» οπλικών συστημάτων έναντι της «απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας», δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, αναφέροντας παράλληλα ότι έχει προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σόιγκου, να επισκεφθεί το Λονδίνο τις επόμενες βδομάδες για να συζητήσουν για «τις κοινές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας».

«Αποφασίσαμε να προμηθεύσουμε στην Ουκρανία ελαφρά αντιαρματικά αμυντικά οπλικά συστήματα», είπε, ισχυριζόμενος ότι «δεν πρόκειται για στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία».

Παράλληλα, διακομματική επιτροπή Αμερικανών γερουσιαστών που επισκέπτεται το Κίεβο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν επιπλέον όπλα στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Στα όπλα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται αντιαρματικοί πύραυλοι «Javelin», πύραυλοι «Stinger», ελαφρύς εξοπλισμός και σκάφη, ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μπλούμενταλ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε χτες πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πολιτική της μη παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ρωσικά στρατεύματα έφτασαν χτες στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις «επιχειρησιακής ετοιμότητας και μάχης» τον Φλεβάρη, «λόγω της επιδείνωσης της πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης παγκοσμίως, της συνεχούς όξυνσης των εντάσεων στην Ευρώπη, κυρίως στα δυτικά και νότια σύνορα της Λευκορωσίας», δηλαδή με την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες και την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια: Εως τις 9 Φλεβάρη θα γίνει ανάπτυξη ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων σε «περιοχές υπό απειλή». Στις 10 - 20 Φλεβάρη θα γίνουν σε πολλές στρατιωτικές βάσεις της Λευκορωσίας γυμνάσια με την ονομασία «Αποφασιστικότητα της Ενωσης 2022», μια αναφορά στο «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

«Συζητήσεις» και απειλές για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, στην «ανάγκη» ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώσει συγκεκριμένα αντίποινα σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει την επιθετικότητα στην Ουκρανία, αλλά και σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων, αναφέρεται το «Politico», καθώς μέσα και από δημοσιεύματα συντηρούνται οι απειλές και «προειδοποιήσεις» απέναντι στη Μόσχα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων που θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία, ενώ σύμφωνα με το «Politico» αυξάνεται ο κίνδυνος η Ρωσία να «απαντήσει με κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ», αλλά και της Ουκρανίας.

Στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ζητούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσιγκτον, σχετικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα σε ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση κατά αμερικανικών στόχων στρατηγικής σημασίας, όπως το δίκτυο διανομής Ενέργειας, αναφέρει το «Politico».

Σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να αποσυνδέσουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης. Αντίθετα, εξετάζονται άλλες οικονομικές κυρώσεις με στόχο τις ρωσικές τράπεζες.

Το σύστημα Swift είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που χρησιμοποιείται από όλα σχεδόν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποστολή χρηματικών ποσών μεταξύ τους και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς συστήματος πληρωμών.

  • Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας ζήτησαν προχτές το βράδυ να συλληφθεί ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Π. Ποροσένκο, ο οποίος κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία» ή να του επιβληθεί εγγύηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, σε μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική πολιτική κρίση, εν μέσω της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ο Ποροσένκο επέστρεψε στην Ουκρανία προχτές από την Πολωνία, μολονότι κινδύνευε να συλληφθεί. Ο δικαστής δεν έχει αποφασίσει αν θα διατάξει την προφυλάκιση ή αν θα τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ