Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμφτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

1919 Στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία, το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 37,86% των ψήφων και οι Ανεξάρτητοι 7,62%. Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Ακολούθως, οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Είχε προηγηθεί η απόφαση του σοσιαλδημοκρατούμενου Κεντρικού Συμβουλίου των Σοβιέτ να αποποιηθεί όλες του τις εξουσίες (που είχε έστω τυπικά) για χάρη της Εθνοσυνέλευσης, σφραγίζοντας ουσιαστικά την αυτοδιάλυσή του.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ, το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά από εκείνο της Βαρσοβίας. Από τους 200.000 Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγεται σιδηροδέσμιος ο Νίκος Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του ΔΣΕ.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, συλλαμβάνεται στη Βολιβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ