Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νομοσχέδιο για ανάσχεση της αγοράς σπάνιων γαιών από την Κίνα

Διακομματικό νομοσχέδιο προωθείται στο αμερικανικό Κογκρέσο με στόχο την ανάσχεση της αγοράς σπάνιων γαιών από την Κίνα έως το 2026 προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογες υποδομές στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προωθούν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Αρκάνσας Τομ Κότον και ο Δημοκρατικός βουλευτής από την Αριζόνα Μαρκ Κέλι. Ζητούν παράλληλα να στηριχθεί η παραγωγή σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν σήμερα μόνο ένα ορυχείο στη νότια Καλιφόρνια.

Αυτό το ορυχείο που λειτουργεί στο Mountain Pass από την εταιρεία «MP Materials» είναι κατά το 10% κινεζικής ιδιοκτησίας. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί πως έως σήμερα οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ειδικές μονάδες επεξεργασίας σπάνιων γαιών (π.χ. νεοδύμιο, προμήθειο, σμαρσκίτης, γαδολίνιο, λανθάνιο, δημήτριο κ.ά.).

Σπάνιες γαίες ονομάζονται 17 μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση, στην παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά συστήματα, σε προϊόντα τεχνολογίας αιχμής όπως υπολογιστές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αλλά και σε σύγχρονα οπλικά συστήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ