Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αναζήτηση διευθετήσεων για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

Βουλγαρία - Βόρεια Μακεδονία ανήγγειλαν εντατικοποίηση διαλόγου για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας (αριστερά στη φωτ.) και της Βόρειας Μακεδονίας

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας (αριστερά στη φωτ.) και της Βόρειας Μακεδονίας
Με ένταση «τρέχουν» ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στα Βαλκάνια, όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ επιχειρούν παραπέρα ενίσχυση της θέσης τους, έναντι των ανταγωνιστικών σχεδιασμών της Ρωσίας και της Κίνας.

Χτες, οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, Κ. Πέτκοφ και Ντ. Κοβάτσεφσκι, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν από τα Σκόπια τη σύσταση διμερών ομάδων εργασίας που θα συνεδριάζουν ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση, για την ενίσχυση της «διμερούς συνεργασίας».

Με φόντο τις απανωτές «επισημάνσεις» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ότι οι διμερείς διαφωνίες και το βέτο της Βουλγαρίας στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (η οποία συνδέεται μάλιστα με αυτήν της Αλβανίας), ο Κοβάτσεφσκι δέχτηκε τον Πέτκοφ ως τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφτηκε τη χώρα μετά τη προχτεσινή επικύρωση της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Οπως δήλωσε ο Πέτκοφ μετά τη συνάντηση, επιδίωξη είναι «να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να προκύψουν απτά αποτελέσματα, με τα οποία θα δείξουμε στους λαούς των δύο χωρών ότι η καλή γειτονία αποδεικνύεται πρακτικά και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων».

Ακόμη, ανακοινώθηκε η εντός δύο μηνών επαναλειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Σόφιας - Σκοπίων, η οποία είχε διακοπεί το 2009 λόγω έλλειψης επιβατών. Καταλήχτηκε δε ότι στις 25 Γενάρη θα γίνει στη Σόφια διακυβερνητική διάσκεψη.

Επίσης, η Βουλγαρία δέχτηκε στο εξής να χρησιμοποιεί και το σύντομο όνομα της γειτονικής της χώρας («Βόρεια Μακεδονία»). Είχε προηγηθεί ρηματική διακοίνωση που τα Σκόπια έστειλαν προς τον ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στη νομική οντότητα της χώρας και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Ο Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες εκφράζουν ανοιχτή βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Καθορίζοντας άξονες διμερούς συνεργασίας για το διάστημα 2022 - 2029, οι ομάδες εργασίας θα εστιάσουν σε Εμπόριο, Μεταφορές και Υποδομές. Ακόμα θα ασχοληθούν με θέματα «ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και «ιστορικά ζητήματα».

Σημειωτέον, στις αρχές της βδομάδας η Κλόντια Τένεϊ, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, επιφυλάχτηκε για την «επιβολή κυρώσεων στη Βουλγαρία σχετικά με το βέτο της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (...) ειδικά αν η Σόφια δεν αλλάξει τη θέση της».

Και «συμφιλιωτής» στη Βοσνία η ΝΑΤΟική Τουρκία

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδέχτηκε χτες τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, στην Κωνσταντινούπολη, με τον οποίο ανακοίνωσε ότι «συμφωνήσαμε να συναντηθούν οι ηγέτες Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων και να λυθεί η κρίση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της «Σερβικής Δημοκρατίας» (μία από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) αποφάσισε «αποχώρηση» από τις «ενιαίες» ομοσπονδιακές Ενοπλες Δυνάμεις του προτεκτοράτου και αξιοποίηση αυτοτελών στρατιωτικών σωμάτων, όπως και άλλες «φυγόκεντρες» κινήσεις.

Μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην Αλβανία, όπου διαμήνυσε ότι «αποτελεί βασική προτεραιότητα για την τουρκική εξωτερική πολιτική» η συνεργασία και σταθερότητα στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν είπε χτες ότι «στόχος μας είναι να τερματιστούν οι εντάσεις στη Βοσνία με μια θετική προσέγγιση» και ότι «αν μια τέτοια προσέγγιση επιτευχθεί, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, η Τουρκία θα κάνει οτιδήποτε μπορεί».

Από την πλευρά του, ο Βούτσιτς έκανε λόγο για την «καλύτερη ορμή στην ιστορία» που σήμερα χαρακτηρίζει το διμερές εμπόριο Τουρκίας - Σερβίας. Μεταξύ άλλων επρόκειτο να παραστεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Διμερούς Συνεργασίας και να υπογράψει σειρά συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ