Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιθέσεις που αντανακλούν τη σύγκρουση συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης αύξησης των ενεργειακών τιμών πανευρωπαϊκά και ειδικότερα των τιμών ηλεκτρισμού, έληξε χτες ένα ακόμη Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά αναδείχθηκαν οι ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωένωσης μεταξύ κρατών - μελών, ως «αντανάκλαση» της σφοδρής αντιπαράθεσης των ενεργειακών ομίλων για τα κόστη καυσίμων που επενδύει ο καθένας.

Οπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων Γερμανία, Δανία και ακόμη 7 χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον «μοντέλο - στόχος» και τον τρόπο τιμολόγησης της παραγωγής ηλεκτρισμού αναλόγως του καυσίμου που χρησιμοποιεί, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα αυξήσει μεσοπρόθεσμα το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε κοινή δήλωση των εννέα κρατών, καλούν την Επιτροπή να επιμείνει στο τρέχον μοντέλο αγοράς Ενέργειας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή επιβολή πλαφόν τιμών θα λειτουργήσει αρνητικά για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού εντός ΕΕ και θα εμποδίσει την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ μακροπρόθεσμα.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση κοινής πρότασης από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ρουμανία για αλλαγές στην ενιαία αγορά Ενέργειας της ΕΕ,συγκεκριμένα αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης ηλεκτρισμού και ειδικότερα στη διόρθωση «στρεβλώσεων» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - που αφορούν την αγορά φυσικού αερίου, αλλά και τον βαθμό συμμετοχής των πυρηνικών σταθμών και μονάδων στη διαμόρφωση των τελικών τιμών ρεύματος.

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, οι χώρες αυτές πρότειναν να ξεκινήσει άμεσα «αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» και παράλληλα ζητούν «παρεμβάσεις» και στην αγορά φυσικού αερίου. Επαναφέρουν προηγούμενη πρόταση για την αξιοποίηση όλων των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου - τη δημιουργία με λίγα λόγια αποθέματος φυσικού αερίου για περιόδους κρίσης στην αγορά - αλλά και για τη σύσταση ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη - μέλη σε εθελοντική βάση.

Φυσικά, ούτε η παραπάνω πρόταση που κατέθεσε η ομάδα των πέντε χωρών θα μπορούσε να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, ένα ακόμη Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας εξέφρασε την προσήλωσή του στους στόχους της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» και την κλιματική αλλαγή, την πραγματική αιτία δηλαδή εξαιτίας της οποίας εκτοξεύονται οι τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ