Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εργαλείο» το χαράτσι των 100 ευρώ με την έγκριση του ΠΟΥ

Eurokinissi

Περιχαρής για το μέτρο της ποινής των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ίδιων των ασθενών, εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο τελευταίος εξήρε αυτήν την απόφαση, αναφέροντας ότι «τα μέτρα αποδίδουν» και προσθέτοντας ότι «εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη». Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα μεταφέρει το ...know how των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και σε άλλες χώρες, προκειμένου να ακολουθήσουν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για χτες είχαν προγραμματιστεί 11.500 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60 ετών, ενώ πρόσθεσε πως «κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένου του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών». Βέβαια, όλα αυτά κινούνται στη λογική της ατομικής ευθύνης, «κοινωνικού αυτοματισμού» και συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει αφήσει στο έλεος της πανδημίας τον λαό, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και αντί για μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση, με την επικρότηση και του ΠΟΥ, στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ανταποδοτικότητα όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι «δεν τηρούν υπεύθυνη στάση».

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις του ο H. Kluge ανέφερε πως «η Ελλάδα θα είναι η πρωτοπόρος για τον ΠΟΥ, όχι μόνο με εμπλοκή του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Διότι η πανδημία έδειξε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πολύ σημαντική». Και όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει κονδύλια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, εμφανίστηκε να μας εμπαίζει κυριολεκτικά, λέγοντας ότι «είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των συμπολιτών μας, προκειμένου να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν». Και το είπε, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή του «κορονοσήλιου» των 100 ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ενίσχυσης του καθολικού εμβολιασμού, όπως ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για όλους, η φαρμακοεπαγρύπνηση, η ουσιαστική προσωποποιημένη ενημέρωση, τα τακτικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη. Και συνεχίζοντας τον εμπαιγμό είπε: «Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε: 9 στους 10 Ελληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ