Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ηπια απολιγνιτοποίηση» και παραμύθια περί «δίκαιης μετάβασης»

Την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το δικό του «αναπτυξιακό σχέδιο», το οποίο θα έχει τη «ρήτρα μηδενικού κοινωνικού και αναπτυξιακού ελλείμματος», με επίκεντρο το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, την οποία βέβαια δεν απέρριψε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά τον σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης «χωρίς σχέδιο» και τάχθηκε υπέρ μιας μετάβασης «δίκαιης και όχι βίαιης» στην περιοχή. Μάλιστα, αναφερόμενος στον «κίνδυνο να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε μία μαύρη κηλίδα στον χάρτη», καθώς όπως είπε μόνο το τελευταίο διάστημα χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας, πρόταξε την ανάγκη παραπέρα διάθεσης δημόσιων πόρων μαζί με τους ιδιωτικούς για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση». Μίλησε για την άμεση ανάγκη «ο σχεδιασμός της μετάβασης να περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις», γιατί η περιοχή «κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την ερημοποίηση».

Επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από τη στρατηγική συμφωνία με την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υποστηρίζουν την ανάγκη «δίκαιης μετάβασης» και πως με τις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις» με κρατικό χρήμα και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτευχθεί, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν «στοχοποιήσει» τη Δυτική Μακεδονία και της συμπεριφέρονται «εκδικητικά».

Με τις όποιες προσχηματικές διαφωνίες για τον «βαθμό βιαιότητας» και «ταχύτητας» της απολιγνιτοποίησης, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επιχείρησε να αποκρύψει ότι ασχέτως χρονοδιαγράμματος, η απολιγνιτοποίηση μόνο «βίαιη» μπορεί να είναι για τα συμφέροντα του λαού, πράγμα που ο λαός της περιοχής ήδη βιώνει στο πετσί του, με τεράστια ποσοστά ανεργίας, ενεργειακής φτώχειας, με εργολαβοποίηση των θέσεων εργασίας και συμπίεση των μισθών, ενώ από την άλλη είναι ήδη «παράδεισος» κερδοφορίας για τα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας. Αξίζει, όμως, να υπενθυμίσουμε πως τον Σεπτέμβρη του 2020, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κόκκαλης και Παπαδημούλης είχαν καταθέσει τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία ζητούσαν την επιβράβευση της Ελλάδας για την ταχύτητα της μετάβασης.

Ο λαός της περιοχής και όλης της Ελλάδας, ωστόσο, αντιμετωπίζει τις απανωτές και τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μια «κούρσα» που είχε συνεχιστεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οπότε προωθήθηκε ο ευρωενωσιακός σχεδιασμός «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας προωθήθηκαν και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «έγκλημα» την παραχώρηση του 17% των μετοχών που διατηρούσε το κράτος, και μίλησε για «δόλο», καθώς, όπως τόνισε, «τα νοικοκυριά γίνονται έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων». Βέβαια, η «περισσότερο κρατική ΔΕΗ», η άλλη όψη της κάλπικης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ήταν αυτή που αύξησε τα τιμολόγια κατά 150%...

Οσον αφορά την πανδημία και την κυβερνητική διαχείρισή της, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μεν τον πρωθυπουργό ως «αρνητή της πραγματικότητας» και της «ανάγκης ύπαρξης μονάδων εντατικής θεραπείας», έκανε δε τον «ανήξερο», λέγοντας πως «είναι απορίας άξιο πώς για δύο συνεχόμενα χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, των νοσοκομείων της περιοχής και των Κέντρων Υγείας», παρά την πλούσια εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διατήρηση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ