Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Ψήφισαν νέο πακέτο συμφωνιών βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Με βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ, χοντροκομμένη παραχάραξη των θέσεών του και αθλιότητες έσπευσε να ξαναδώσει τα διαπιστευτήριά του σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο συμφωνιών που φέρουν την σφραγίδα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και έχουν στόχο να διευκολύνουν τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές, με τους εγχώριους ομίλους να διεκδικούν το δικό τους κομμάτι, ενώ προδιαγράφουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ινδονησία για «οικονομική συνεργασία», τη συμφωνία για την «ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ - ΛΑΚ (Λατινική Αμερική - Καραϊβική)», την «κύρωση του Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας» και τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Το ΚΚΕ καταψήφισε, αναδεικνύοντας - τόσο ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης όσο και ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης - ότι πίσω από τους εύηχους τίτλους βρίσκονται συμφωνίες σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά των λαών και αποτελούν βήμα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οπως αυτοί που «τρέχουν» για παράδειγμα στην Ινδονησία, αλλά και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, και βέβαια στα Βαλκάνια, όπου οι λαοί ήδη έζησαν το αιματοκύλισμα και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ προμηνύονται και νέοι κίνδυνοι.

Το ΚΚΕ θέλει ισότιμες σχέσεις με όλους που θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα

Αναμφίβολα το στοιχείο που ξεχώρισε από τη συζήτηση ήταν ότι αυτός που ζήτησε τα ρέστα από το ΚΚΕ για την καταψήφιση των συμφωνιών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του και τομεάρχης Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε «βασιλικότερος» του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει δήθεν «την Ελλάδα περίκλειστη, απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη» και «φτάνει να καταψηφίζει συμφωνίες, ακόμα και με οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας» - οργανισμός ο οποίος λειτουργεί για την προώθηση συμφερόντων γιγαντιαίων πολυεθνικών - «που τελεί υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ».

Απαντώντας στις συκοφαντίες και τα ψέματα του υπουργού, ο Θ. Παφίλης είπε μεταξύ άλλων για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι σε τέτοιες συμφωνίες: «Εμείς έχουμε ένα κριτήριο για να τοποθετούμαστε γενικά σε αυτές τις διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις. Το πρώτο είναι ότι δεν είμαστε ξεκομμένοι από τις διεθνείς εξελίξεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Και το δεύτερο, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Εμείς λέμε με όλους τους λαούς ισότιμες σχέσεις, αμοιβαία επωφελείς. Αλλά ποιος μπορεί να το κάνει αυτό; Ενας που υπηρετεί τα επιθετικά συμφέροντα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο τον κόσμο; Η κυρίαρχη τάξη που κυβερνάει όλες τις χώρες, που έχει την εξουσία στα χέρια της, που αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα κέρδη και μάλιστα τα κέρδη που βγαίνουν και ματωμένα από πολέμους και επεμβάσεις; Εμείς λέμε όχι. Ούτε μέσα από οργανισμούς που ακριβώς εξαθλιώνουν τους λαούς, όπως η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις συμφωνίες, είπε ότι αυτές «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών και είναι προφανές αυτό. Λαοί εξαθλιώνονται από αυτήν τη σφιχτή οικονομική πολιτική που επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, αλλά είναι και οι όροι συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των εμβολίων, λέγοντας: «Η βαρβαρότητα του συστήματος, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων όσοι το υπηρετούν είναι ότι δεν απελευθερώνει τις πατέντες, να παράγουν όλες οι χώρες εμβόλια για να ζήσει ο κόσμος. Αυτό είναι συνειδητή δολοφονία ή όχι; Γιατί γίνεται αυτό; Για να μη μειωθούν τα κέρδη των πολυεθνικών, οι οποίες έχουν πάρει δισεκατομμύρια - να μην πω τρισεκατομμύρια - κρατική ενίσχυση, δηλαδή από τη φορολογία όλων των λαών, για να παράξουν τα εμβόλια. Να ένα παράδειγμα κραυγαλέο και σημερινό».

Σε ό,τι αφορά την επίκληση του ΟΗΕ από τη μεριά της κυβέρνησης ως του μανδύα για τη νομιμοποίηση και τον εξωραϊσμό τους, ο Θ. Παφίλης τόνισε πως «κάνετε μία συνειδητή αφαίρεση και εσείς και όλοι (...) Ο ΟΗΕ δεν είναι κάτι υπεράνω των πάντων. Ηταν άλλος ο συσχετισμός των δυνάμεων μέχρι το 1990 - 1991 και άλλος μετά το 1991. Και αυτό αποδεικνύεται τόσο κραυγαλέα, ότι πλέον ουσιαστικά είναι όργανο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που πρέπει να είναι τυφλός κάποιος που να μην το παραδέχεται ή να σφυρίζει αδιάφορα».

Εφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως ενώ ο ΟΗΕ με βάση τον καταστατικό του χάρτη «π.χ. λέει ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας, εδώ έχει κατασφαγεί η ανθρωπότητα, διαλύθηκαν τα Βαλκάνια, ο ΟΗΕ έδωσε ευλογίες με κάποιες ενστάσεις, οι οποίες δεν είχαν καμία σημασία. Σήμερα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, που είναι στρατιωτικός - επιθετικός οργανισμός για να επιβάλει υποτίθεται το δίκαιο».

Πρόσθεσε πως η απόφαση του ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας «αν ήταν άλλος ο συσχετισμός, ήταν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες (...) οι οποίες αντιδρούσαν, τότε δεν θα μπορούσε να περάσει. Σήμερα είναι κυριολεκτικά όργανο των ιμπεριαλιστών».

«Απασφάλισε» ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ιμπεριαλιστών

Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΚΚΕ «έβγαλε από τα ρούχα του» τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γ. Κατρούγκαλο να εξαπολύει βρώμικη επίθεση, διανθισμένη με ψέματα, διαστρέβλωση και αντιΚΚΕ αθλιότητες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσπάθησε αρχικά να δημιουργήσει εντυπώσεις διά της διαστρέβλωσης για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι... δεν είχε ξανακούσει από το ΚΚΕ τέτοια θέση, φτάνοντας μάλιστα να ισχυρίζεται πως «αν λέτε αυτά τα οποία λέτε για τον ΟΗΕ, δεν μπορείτε να υπερασπίσετε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα»!

«Για τον ΟΗΕ τα λέμε δέκα χρόνια, αλλά εσείς διαβάζατε μόνο αυτά που λέει ο Πάιατ», απάντησε δηκτικά ο Θ. Παφίλης.

Με περίσσευμα θράσους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να επικαλείται τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κούβα και την Παλαιστίνη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ανέβασε «σε άλλα επίπεδα» τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει χρόνια τώρα το φονικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, ενώ πήγε και πολλά βήματα παραπέρα τις στρατιωτικές και άλλες σχέσεις με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, αρνούμενος ταυτόχρονα να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Αθλιότητα και με την Κούβα

Η αθλιότητα κορυφώθηκε όταν ο Γ. Κατρούγκαλος αμφισβήτησε με αισχρά υπονοούμενα τη γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον λαό της Κούβας, κατηγορώντας το ότι δεν ψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία ΕΕ - Κούβας, ισχυριζόμενο «ότι οι κομμουνιστές της Κούβας είναι λιγότερο κομμουνιστές από εσάς, ότι δεν ξέρουν τα συμφέροντά τους» και «ότι οι ήρωες στην Κούβα είναι περισσότερο δεκτικοί πιέσεων από εσάς»!

Πρόκειται για τη συμφωνία που με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που αναφέρθηκαν πιο πάνω είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη γνήσια αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό και στον αγώνα του ενάντια στο αμερικάνικο εμπάργκο.

Οπως σημείωνε το 2017 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας τη «συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ΕΕ - Κούβας», «το απαράδεκτο ψήφισμα (...) αποτελεί οργανωμένο σχέδιο διείσδυσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συγκρότησης αντιδραστικών μηχανισμών - ΜΚΟ στην Κούβα. Τόσο το εμπάργκο των ΗΠΑ όσο και οι επεμβάσεις της ΕΕ στρέφονται κατά του κουβανικού λαού.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των 20 εκατομμυρίων επίσημα ανέργων, των δεκάδων εκατομμυρίων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, "κουνούν το δάχτυλο" περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κουβανικό λαό (...) Σε μια χώρα που παρά τις κυρώσεις είχε επιτεύγματα άπιαστα για τις καπιταλιστικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Καταδικάζουμε τον πολύχρονο αποκλεισμό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις επεμβάσεις της ΕΕ κατά της Κούβας. Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κουβανική Επανάσταση».

Μετά από αυτά, δικαιολογημένα ο Θ. Παφίλης απάντησε στο παραλήρημα του Γ. Κατρούγκαλου: «Τι λέτε τώρα; Δεν ντρέπεστε λίγο; Πού τα βρήκατε αυτά και τα λέτε;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ