Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα κρούσμα της μετάλλαξης «Ομικρον»

Οι μεταλλάξεις διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η αδιέξοδη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος συνεχίζει να εκθέτει σε κίνδυνο τον λαό

Eurokinissi

Επιβεβαιώθηκε και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Ομικρον», που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, πρόκειται για Ελληνα της Νότιας Αφρικής ο οποίος έφτασε στη χώρα μας στις 26 Νοέμβρη. Το rapid test στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή του ήταν αρνητικό, όπως και όσα έκανε τις μέρες που ακολούθησαν, μέχρι τις 29 Νοέμβρη, οπότε βγήκε θετικό και επιβεβαιώθηκε με μοριακό τεστ.

Το κρούσμα μένει σε καραντίνα μαζί με τις επαφές του, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν ιχνηλατηθεί και είναι αρνητικές.

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα που προκαλεί η μετάλλαξη, ο Θ. Ζαούτης ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε (...) υπάρχουν δεδομένα από τη Ν. Αφρική που δείχνουν πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα (...) Για τη νοσηρότητα, και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας».

Για το αν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτήν τη μετάλλαξη, «και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορονοϊού, θεωρούμε πως το εμβόλιο πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία και σε αυτήν τη μετάλλαξη. Το πόση ανοσία θα παρέχει δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα».

Ατομική ευθύνη με «καπέλο» 100 ευρώ

Χτες εξειδικεύτηκαν και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη από τη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα, όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει έως τις 16 Γενάρη να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής το πρόστιμο των 100 ευρώ αφορά 493.930 άτομα. Το μέτρο θα επεκταθεί και για όσους κλείσουν τα 60 από 1η Γενάρη και μετά.

Η κυβέρνηση μίλησε για σύσταση ειδικών επιτροπών που θα αποφασίζουν για την εξαίρεση ή μη από τον εμβολιασμό ατόμων που επικαλούνται απαγορευτικά προβλήματα υγείας. Και ενώ η ατομική ευθύνη αναβαθμίζεται πλέον και με την επιβολή ποινής, την ίδια ώρα η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υποτυπώδης και στηρίζεται στα «πήλινα πόδια» της αυτοδιάγνωσης του γενικού πληθυσμού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και μόνο για την εορταστική περίοδο, θα δοθούν self test δωρεάν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκέμβρη και μια βδομάδα μετά τις γιορτές

Για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, διευκρινίστηκε ότι θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, για τα δε ανήλικα παιδιά θα τηρείται η διαδικασία όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης (τεστ). Εξάλλου, όπως επιβεβαιώθηκε χτες από τον υπουργό Υγείας, στο εξής για να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται μοριακός έλεγχος.

Για τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών

Για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την παράδοση των εμβολίων, τα οποία όπως έχει αναφερθεί αναμένονται μετά τις 20 Δεκέμβρη. Πρόκειται για τα ίδια εμβόλια με αυτά για τους ενήλικες, στα παιδιά όμως θα χορηγείται το 1/3 της δόσης.

Η κυβέρνηση, όπως είπε χτες ο υπουργός, έχει προτείνει τη σύντμηση του χρόνου του εξαμήνου που απαιτείται για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης και να γίνεται στο τετράμηνο.

Να σημειωθεί ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει στο 63,3%, ενώ η απουσία ενός οργανωμένου και ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο δεν θα αρχίζει και θα τελειώνει στο τσίμπημα της βελόνας, όπως συμβαίνει σήμερα, αποτυπώνεται και στα παρακάτω στοιχεία:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 77,3%. 80 - 84 το 76%. 75 - 79 το 88,2%. 70 - 74 το 82,8%. 65 - 69 το 85,6%. 60 - 64 το 82,6%. 55 - 59 το 81,7%. 50 - 54 το 79,3%. 45 - 49 το 77,6%. 40 - 44 το 74,4%. 35 - 39 το 68,8%. 30 - 34 το 70,1%. 25 - 29 το 70,4%. 18 - 24 το 67,5%. 15 - 17 το 45,9%. 12 - 14 το 30%.

Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 70% των δικαιούχων, αλλά προτεραιότητα θα έχουν τα ραντεβού της πρώτης δόσης. Αν και για την Κυριακή υπάρχουν διαθέσιμα 100.000 ραντεβού πρώτης δόσης, έχουν κλειστεί μόλις 25.000. «Σε ένα χρονικό διάστημα πριν τα ραντεβού μπορούμε να τα απελευθερώνουμε και για αναμνηστική δόση», είπε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους.

Η πορεία της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά τέλος την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε σε 704 άτομα. Αλλοι 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας σε 18.325.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 6.260 και οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας 453. Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων 1.743 καταγράφηκαν στην Αττική και 983 στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», ανέφερε κατά τη χτεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι το σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ερωτηθείσα ωστόσο για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, απέφυγε να απαντήσει. Αντίστοιχα, όσον αφορά την πορεία της νόσου στις περιπτώσεις αυτές, περιορίστηκε να αναφέρει ότι παίζουν ρόλο «πολλοί παράγοντες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ