Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Τροποποιήσεις που ενισχύουν την καταστολή σε βάρος του λαού

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι νέες αντιδραστικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που ενισχύουν την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και βάζουν στο στόχαστρο κάθε διαφορετική φωνή που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και συνολικά την εξουσία του κεφαλαίου. Οι τροποποιήσεις είχαν κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τις εμβληματικές ρυθμίσεις είναι οι τροποποιήσεις στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, φορείς του εργατικού κινήματος, καθώς διαμορφώνουν μια διάταξη - λάστιχο, ικανή να οδηγήσει στη φίμωση κάθε φωνής που απλά και μόνο εκφράζει αντίθετη άποψη στην κυρίαρχη πολιτική της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης. Ως κερασάκι αυτών ήρθε τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που προβλέπει ότι «όποιος κατέχει εμπρηστικές ύλες, ενώ βρίσκεται σε δημόσια συνάθροιση, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε κυρίως για να στήσει μία αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την ΝΔ για το ύψος των ποινών των εγκλημάτων, πίσω από την οποία προσπάθησε να καλύψει τη συμφωνία του στο κύριο περιεχόμενο των τροποποιήσεων που άλλωστε αποτελούν συνέχεια των εξίσου αντιδραστικών τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα, που είχε περάσει με συνοπτικές διαδικασίες παραμονές των βουλευτικών εκλογών το καλοκαίρι του 2019. Αλλωστε, αυτό επισήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, λέγοντας ότι «δεν εντόπισε σοβαρές διαφωνίες στο περιεχόμενο». «Παρών» ψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μετά τις κόντρες και την ένταση που επικράτησε στο εσωτερικό του και τον βουλευτή του και υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, Ανδ. Λοβέρδο, να υπερψηφίζει τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο και επί άρθρων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στη δευτερολογία της τόνισε για την αντιπαράθεση που έστησαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πολύ βολική, γιατί αποπροσανατόλισαν από τις συνθήκες που αναπτύσσεται η εγκληματικότητα, την ανάγκη ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων, τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη, για τις άθλιες συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα και τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στις φυλακές.

Δείχνοντας ότι στόχος των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα είναι το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και όχι η προστασία της κοινωνίας από το πραγματικό έγκλημα, αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά στη «διασπορά ψευδών ειδήσεων», αλλά και αυτή που «διαμορφώνει κρατικό μηχανισμό προβοκάτσιας», όπως σημείωσε, καθώς όποιος κατέχει «εμπρηστικές ύλες» π.χ. αναπτήρα μέχρι μπουκαλάκι με αντισηπτικό για τον κορονοϊό σε δημόσια συνάθροιση μπορεί να κατηγορηθεί για κακούργημα.

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την αυστηροποίηση των ποινών για γενετήσια εγκλήματα, καθώς και διατάξεις που διευκολύνουν την καταγγελία για τέτοιου είδους εγκλήματα. «Θεωρούμε, όμως, προβληματικό - επέμεινε - ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει εκείνο το δίκτυο υποστηρικτικών δομών που πραγματικά θα βοηθάει, θα αποτρέπει, θα προλαμβάνει και θα στηρίζει και τα θύματα για να μπορέσουν πραγματικά να καταγγείλουν και να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org