Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με μηδέν Ρίχτερ

Η παρακάτω αποκαλυπτική εικόνα για τα ελλιπή μέτρα ελέγχου και αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία προέρχεται από ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ (11/10/2019). Αφορά τους ελέγχους που έγιναν σε σχολεία στην Αττική μετά τον σεισμό στις 19/7/2019. «Ολοι οι σεισμόπληκτοι δήμοι, και όχι μόνο, απευθύνθηκαν κατευθείαν στην ΚΤΥΠ δηλώνοντας αδυναμία να κάνουν αυτοί τους ελέγχους. Η ΚΤΥΠ όντας πλέον αποδυναμωμένη σε μηχανικούς και επικαλούμενη μεγάλο φόρτο δουλειάς, τους κάλεσε - εγγράφως μάλιστα - να ακολουθήσουν την εξής "διαδικασία": Να κάνουν έναν πρώτο οπτικό έλεγχο οι ...διευθυντές των σχολείων! Οπου έκριναν οι διευθυντές, κάλεσαν τους μηχανικούς του δήμου και όπου αυτοί έκριναν, κάλεσαν την ΚΤΥΠ. Με αυτή λοιπόν τη "διαδικασία", οι μηχανικοί της ΚΤΥΠ έλεγξαν τελικά 355 σχολεία εκ των οποίων τα 164 - δηλαδή σχεδόν τα μισά - βρέθηκαν με βλάβες! Από αυτά, τα 29 - δηλαδή το 8% - είχαν τόσο σοβαρές βλάβες που εκκενώθηκαν! Συνεπώς από τα συνολικά 3.080 σχολεία, μηχανικοί των δήμων και της ΚΤΥΠ πήγαν μόνο στα 909! Τα υπόλοιπα τα έλεγξαν ...οι διευθυντές τους! Και από πάνω εκτιμούν ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι και απαραίτητοι επειδή γίνονται συχνά σεισμοί, άρα ...και μετασεισμικοί έλεγχοι!». Η εικόνα αυτή δείχνει με πολύ γλαφυρό τρόπο πού οδηγεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τη σχολική στέγη, την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών με κριτήρια «κόστους - οφέλους». Αλλά και η πολιτική που κάνει μπαλάκι ανάμεσα σε δήμους, Περιφέρειες και κράτος την ευθύνη για τις υποδομές των σχολείων. Εξηγεί δε σε μεγάλο βαθμό γιατί «βρέχει» σοβάδες στα σχολεία, ακόμα και με ...μηδέν Ρίχτερ.

Συμβουλές

Μία ακόμα «Ημέρα Καριέρας» διοργανώνει ο ΟΑΕΔ στις 20 Νοέμβρη, όπου «θα συμμετάσχουν περισσότερες από 60 επιχειρήσεις από την Αττική με 2.000 και πλέον θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο. Φιέστες όπως αυτή, που διαφημίζονται ως «σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας», λειτουργούν ως σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και μακιγιάρουν ως «εταιρική ευθύνη» την αναζήτηση εργατικού δυναμικού με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με μισθούς ψίχουλα. Δίνονται μάλιστα και «συμβουλές» για το πώς συμπληρώνεται ένα επιτυχημένο βιογραφικό, τι πρέπει να πει ο υποψήφιος εργαζόμενος σε μια συνέντευξη με το αφεντικό του, πώς θα «πουλήσει» καλύτερα τα προσόντα του. Εννοείται βέβαια ότι το πρώτο και βασικό μάθημα που διδάσκεται είναι το «δεν διεκδικείς, δεν συνδικαλίζεται, δεν μιλάς» αν θέλεις να κάνεις ...«καριέρα», όπως γράφει και ο τίτλος της εκδήλωσης. Ο ΟΑΕΔ πάντως δεν φροντίζει μόνο να «δειγματίσει» στην εργοδοσία μερικές χιλιάδες ανέργους, που αναζητούν ένα μεροκάματο στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αλλά επιδοτεί τις επιχειρήσεις και με τα λεφτά εργαζομένων και ανέργων για να κάνουν προσλήψεις με ημερομηνία λήξης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο μποναμάς των 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν σε νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Μιλάμε δηλαδή για ολοκληρωμένο ...«πακέτο φροντίδας» των μεγαλοεπιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ, για να φρεσκάρουν τα κέρδη τους.

Αν αντέξει

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τον αναγκαίο εμβολιασμό ως πανάκεια για την ανάσχεση της πανδημίας, κρύβοντας από πίσω την ευθύνη της για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, στη Βόρεια Ελλάδα, που μαστίζεται από τον κορονοϊό, υπάρχουν δήμοι με χιλιάδες κατοίκους που ζουν απομονωμένοι σε χωριά και οικισμούς, πολλές ώρες μακριά μακριά από το κοντινότερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να διανύσουν τα «χιλιόμετρα του εμβολιασμού» και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αλλά και οι λεγόμενοι «καταδρομικοί εμβολιασμοί», δηλαδή αυτοί που γίνονται κατ' οίκον, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, εξαιτίας του κουτσουρεμένου προσωπικού... Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Αρριανών στη Ροδόπη, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπου δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας για τους 16.000 κατοίκους. Μέχρι στιγμής οι «καταδρομικοί εμβολιασμοί» φτάνουν μετά βίας τους 300, αφού η μία και μοναδική γιατρός τρέχει και δεν φτάνει. Με αυτούς τους ρυθμούς και με το χάλι που επικρατεί στην ΠΦΥ, σε κάνα τεσσάρι χρόνια θα έχουν εμβολιαστεί όλοι. Αν αντέξει βέβαια η γιατρός...

Μην κακομάθουν

Μιας και ο λόγος για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται εδώ και μέρες «στα κόκκινα». Οι κάτοικοι σε χωριά και κωμοπόλεις δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αρρωστήσουν απογεύματα, βράδια και Σαββατοκύριακα, καθώς τα περιφερειακά ιατρεία έχουν κλείσει, ενώ τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν πλέον όπως οι Εφορίες, αφού κλείνουν στις 3 το μεσημέρι και παραμένουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα. Αυτό συμβαίνει προκειμένου η κυβέρνηση να «μπαλώσει» τα τεράστια κενά στο προσωπικό των νοσοκομείων με γιατρούς από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε μια ολόκληρη περιφέρεια 600.000 κατοίκων, τα χωριά και οι οικισμοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Υπήρξε ακόμα και περιστατικό στον ορεινό όγκο του Σουφλίου στον Εβρο, όπου δεν βρισκόταν ένας γιατρός, όχι για να εξετάσει ασθενείς, αλλά για να εκδώσει ένα πιστοποιητικό θανάτου! Οσοι πάντως νοσήσουν και ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, θα μπορούν στο εξής να επισκέπτονται τα «post - covid» εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τα ΚΥ στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, τα οποία θα λειτουργούν ...μια φορά τη βδομάδα! Ετσι, για να μην κακομαθαίνουν από την πολλή εξυπηρέτηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1840 Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1896 Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό ιταλική κυριαρχία).

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της ολλανδικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Εχοντας τεθεί εκτός νόμου, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί και πάλι στην παρανομία.

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία», οργάνου του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι 7 εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη.

1969 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, τον Μάρτη του 1968. Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης, υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Στη συνέχεια τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εν τέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ