Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας

Την κάλυψη των κενών όλων των ειδικοτήτων σε ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιστροφή των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, όπως και την εξασφάλιση της γενναίας χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί για τα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς με κοινοβουλευτική του παρέμβαση το ΚΚΕ.

Σε Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας, αναδεικνύουν τα επικίνδυνα για την υγεία του λαού κενά που έχει δημιουργήσει στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης που διαχρονικά υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οξύνθηκε με τραγικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας και σημειώνουν πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία στην περιοχή.

Ενδεικτικά, στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης υπηρετούν μόλις δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το Νοσοκομείο συνεχόμενα όλες τις μέρες της βδομάδας και να αναβάλλονται ή να καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, με ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια εγκύων και επίτοκων σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε μέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο. Από την άλλη, η Παθολογική Κλινική έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε κλινική covid, με τα υπόλοιπα περιστατικά να πηγαίνουν στη χειρουργική και τη Μαιευτική/ Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Ορθοπεδική Κλινική δεν λειτουργεί πλέον λόγω των κενών θέσεων σε γιατρούς.

Στο «Μποδοσάκειο» ΓΝ Πτολεμαΐδας, που είναι και το Νοσοκομείο Αναφοράς της περιοχής, οι αναισθησιολόγοι επίσης δεν επαρκούν, ενώ η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται από γενικούς γιατρούς των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πράγμα που γίνεται και στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς. Ενδεικτική, επίσης, είναι η εικόνα από την Παθολογική του «Μποδοσάκειου» όπου, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, για τις πάνω από 44 κλίνες covid τυγχάνει να εφημερεύει μόλις ένας γιατρός. Επίσης, εδώ και μήνες τα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής παραμένουν κλειστά και σε συνδυασμό με τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Στο ΓΝ Καστοριάς, από την αρχή της πανδημίας παραμένει η παντελής απουσία πνευμονολόγου, ενώ ούτε εκεί επαρκούν οι αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών να καλύπτουν οι μη εφημερεύοντες αναισθησιολόγοι ή ακόμα και γιατροί άλλης ειδικότητας.

Οι λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν στα ΓΝ Πτολεμαΐδας και Καστοριάς, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτη του 2022, ενώ στην καθαριότητα αφορά συμβασιούχους με ΣΟΧ που λήγουν τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες και αργίες του προσωπικού από τον Αύγουστο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Eκατόμβη νεκρών καθημερινά, τουλάχιστον 100 παιδιά εμφάνισαν το σύνδρομο Mis-c(2022-02-08 00:00:00.0)
Υπομονή και ατομική ευθύνη συνιστά η κυβέρνηση...(2021-04-07 00:00:00.0)
Αντί να θωρακίζονται μεγαλώνουν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία(2021-01-13 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία(2020-11-05 00:00:00.0)
Να οργανωθεί η λαϊκή πάλη για αποκλειστικά δημόσια Υγεία(2012-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ