Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιχείρηση εξαπάτησης των νέων εργαζομένων με ενίσχυση - ψίχουλα

Τις πραγματικές στοχεύσεις της τροπολογίας που αφορά το γνωστό, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λεγόμενο «πρώτο ένσημο», οι οποίες δεν είναι άλλες από το να «μπουκώσει» η κυβέρνηση και πάλι με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, παίζοντας με την αγωνία των εργαζομένων για δουλειά, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στη Βουλή και καταψηφίζοντας τη σχετική απαράδεκτη ρύθμιση.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες, με την παράλληλη επιδότηση των εργοδοτών για να προσλάβουν εργαζόμενους με τον βασικό μισθό. Το νέο κίνητρο που δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους άνεργους νέους, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, είναι μια εξάμηνη απασχόληση με μηνιαία προσαύξηση 100 ευρώ ή 50 ευρώ για μερική απασχόληση, η οποία θα περιέχεται στην ατομική σύμβαση εργασίας του κάθε εργαζόμενου.

Στην ίδια τροπολογία περιέχονται και άλλα παρόμοια προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που έχουν την ίδια στόχευση, δηλαδή την ενίσχυση της εργοδοσίας.

«Τα όνειρα των νέων εργαζομένων δεν χωράνε ούτε στις λίστες του ΟΑΕΔ ούτε στη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη στις επιχειρήσεις με μισθούς πείνας και με φιλοδωρήματα ή GB, που προσπαθούν να ξεγελάσουν ή να κρύψουν την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή τους», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης.

Αρθρα της τροπολογίας προβλέπουν τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβρη και την παράταση των συμβάσεων των καθαριστριών του ΕΦΚΑ για ένα ακόμα 6μηνο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δύο ρυθμίσεις ανέφερε για την πρώτη πως «δεν λύνει τα μεγάλα αδιέξοδα όσων η πολιτική σας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 150 έως 200 ευρώ είναι η απάντηση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου απέναντι στη διευρυμένη φτώχεια και εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που γεννά η πολιτική σας».

«Διαιωνίζετε και ανακυκλώνετε τη φτώχεια για πλατιά λαϊκά στρώματα που στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Καθιερώνετε ως κανονικότητα τη ζωή με τα ελάχιστα και με όρους εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Παρουσιάζετε ως κοινωνική πολιτική το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και έχετε μειώσει παροχές, μισθούς, συντάξεις και άλλα δικαιώματα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης», τόνισε.

Σχετικά με τις καθαρίστριες σημείωσε ότι η ασκούμενη πολιτική τις κρατά ομήρους χωρίς δικαιώματα. Για το ΚΚΕ οι καθαρίστριες σε όλες τις υπηρεσίες, σχολεία, υπουργεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να αποκτήσουν πλήρη και σταθερή εργασία.

Ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι «αν ήταν χωριστά, τα δύο τελευταία άρθρα, δεν θα μπαίναμε εμπόδιο έστω και σε αυτό το ένα επιπλέον γλίσχρο ποσό, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ούτε στην ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών του ΕΦΚΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ