Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει προανήγγειλε ο πρόεδρος της CDU, Α. Λάσετ

Τις πρώτες τριμερείς επαφές είχαν χτες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), στην προσπάθειά τους να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

«Τίποτα δεν είναι εγγυημένο αλλά φυσικά υπάρχουν και τρόποι για να χτιστούν γέφυρες», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ. Ο ίδιος δεν βλέπει κανέναν λόγο για περαιτέρω συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), «εκτός αν τα πράγματα πάνε στραβά εδώ».

«Δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε έναν συνασπισμό "Τζαμάικα"» (CDU/CSU - Πράσινοι - FDP), υπενθύμισε ο γραμματέας του FDP, Φ. Βίσινγκ, προσθέτοντας πως κανείς δεν γνωρίζει αν οι διαπραγματεύσεις με το SPD θα πετύχουν.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να παραιτηθεί προανήγγειλε εμμέσως χτες σε στελέχη του κόμματος ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος, Αρμιν Λάσετ, δηλώνοντας ετοιμότητα να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP, «αν με άλλα πρόσωπα μπορεί να πάει καλύτερα».

Ο Λάσετ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους παρευρισκόμενους, κάτω από την πίεση των τελευταίων ημερών για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ανανέωση των προσώπων του κόμματος από την κορυφή μέχρι τα όργανα με συναινετική πρόταση σε μελλοντικό συνέδριο του κόμματος. Σε όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μ. Ζέντερ, προχωρούσε σε υπονομευτικές δηλώσεις για τη δυνατότητα η CDU/CSU να διαπραγματευτεί για κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ όσο το 2017, που χρειάστηκαν πέντε μήνες. Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε ως έμμεση στήριξη στην προσπάθεια των Σοσιαλδημοκρατών, που βγήκαν πρώτο κόμμα, να σχηματίσουν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Συνάντηση Ντράγκι - Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, με ατζέντα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η συνάντηση έγινε με φόντο τις κινήσεις Ιταλίας και Γαλλίας να επωφεληθούν από τη μεταβατική περίοδο στη Γερμανία μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας και θέτοντας τις βάσεις για έναν ενδεχόμενο ιταλογαλλικό άξονα εντός της ΕΕ, στα πρότυπα του γαλλογερμανικού.

«Η Ιταλία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη Γερμανία. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης», υπογράμμισε η Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ερωτηθείσα για το μέλλον της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ευρώπης, η καγκελάριος απάντησε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά και ότι παραμένει η αρχή της εθνικής ευθύνης κάθε κράτους - μέλους.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στη διεθνή ατζέντα, στάθηκε ιδιαίτερα στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι οι κύριες, άμεσες προκλήσεις είναι τρεις: «Να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ανοδική τάση για τους Σοσιαλδημοκράτες(2021-09-07 00:00:00.0)
Υποψήφια καγκελάριο ανακοίνωσαν οι Πράσινοι(2021-04-20 00:00:00.0)
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη»(2017-11-30 00:00:00.0)
Αισιόδοξη η Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης(2017-11-04 00:00:00.0)
Προς τα κάτω σύγκλιση των λαϊκών εισοδημάτων(2017-10-12 00:00:00.0)
Κάλπες αύριο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία(2017-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ