Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προκειμένου να βρεθεί κυβερνητική λύση για τη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έθεσε χτες το «πλαίσιο» των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως θέλει να στρέψει τις συζητήσεις σε μια «φιλική προς την ανάπτυξη πορεία». Σήμερα το βράδυ θα γίνει κοινή συνάντηση της Α. Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD) με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και επενδύσεων φιλικών προς την ανάπτυξη. Αυτός θα είναι ο οδηγός μου και στις συνομιλίες με το SPD», είπε η Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της στο συνέδριο των Γερμανών εργοδοτών, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών που απαιτούν κάθε κρατική δαπάνη να στοχεύει στην ενίσχυσή τους, με κρατικές επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, κίνητρα για καινοτομία και έρευνα, φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων κ.ά. Επιπλέον, είπε ότι «πρέπει το μη μισθολογικό κόστος να διατηρηθεί κάτω από το 40%». Τέλος, σε μια έμμεση πρόταση για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, υπογράμμισε πως «η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται σταθερότητα».

Στο ίδιο συνέδριο, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τους σοσιαλδημοκράτες πως δεν υπάρχει περιθώριο για «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», δηλαδή ούτε συζήτηση ακόμη και γι' αυτά τα «ψίχουλα» που υποτίθεται ότι ζητά το SPD με στόχο να περιοριστούν οι «υπερβολές» και οι «αυθαιρεσίες» στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, οι εργοδότες ζητούν επίμονα απεριόριστη ευελιξία, «απλούστευση» του εργατικού δικαίου, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Θυμίζουμε πως το SPD, ενώ εμφανίζεται πρόθυμο για διερευνητικές συνομιλίες με CDU/CSU και να συμβάλει προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στόχος των συνομιλιών θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός ή στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σχετικά με τη συγκρότηση ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού - του τρίτου από το 2005 - «είναι μία επιλογή, αλλά μόνο μία. Δε σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος του SPD και δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν πρέπει να είναι μια μόνιμη κατάσταση. Οταν δεν υφίσταται πλέον ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ