Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εντατικά παζάρια μέχρι τέλους

Λονδίνο και Βρυξέλλες διαψεύδουν τα περί «συμφωνίας» για το κόστος του «διαζυγίου» ΕΕ - Βρετανίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια για το κόστος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι διέψευσαν χτες τις πληροφορίες κυρίως βρετανικών εφημερίδων πως «έκλεισε συμφωνία» ώστε ο λογαριασμός να κυμανθεί (σύμφωνα με πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς») μεταξύ 45 - 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ή ακόμη και 89 δισεκατομμυρίων στερλινών (σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γκάρντιαν»).

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε χτες ότι «τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να μιλήσει για τα σχετικά δημοσιεύματα με το επιχείρημα ότι δεν σχολιάζει εικασίες.

Χτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, στο περιθώριο της καθιερωμένης ετήσιας Διεθνούς Συνόδου Ασφαλείας στο Βερολίνο, διέψευσε επίσης ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αντιπροσωπειών ΕΕ - Βρετανίας για το κόστος του «διαζυγίου». Εξέφρασε εντούτοις την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14 και 15 Δεκέμβρη ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το μέλλον των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών. Ο Μπαρνιέ, πάντως, μιλώντας αργότερα σε Γερμανούς βιομηχάνους, τους πρότεινε να προετοιμάζονται «και για το ακραίο σενάριο» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν έως την Κυριακή, οπότε έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες σχετική συνάντηση διπλωματικών και άλλων αξιωματούχων με στόχο να υπάρξει κάποια συμφωνία πριν από το γεύμα εργασίας που θα έχουν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τ. Μέι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ομως, το κόστος αποχώρησης της Βρετανίας δεν είναι το μόνο μεγάλο αγκάθι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αλλο μείζον ζήτημα είναι τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία (η τελευταία είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα μπλοκάρει την έναρξη των παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ εάν δεν εξασφαλιστούν προηγουμένως, ρητά και ξεκάθαρα, τα ανοιχτά σύνορα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ