Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το θέμα

«Εκτός θέματος» ήταν το χρυσαυγίτικο παραλήρημα του Μπογδάνου σύμφωνα με γνωστούς δημοσιογράφους, στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης, που συμπληρώνουν ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί «δικαίωμα του καθενός». Καλές δηλαδή οι αθλιότητες περί «αντεθνικού ΚΚΕ» επειδή δεν κάνει πλάτες στην εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά δεν ήταν κατάλληλο το «timing». Αλλοι πάλι βάζουν και «μαλακτικό» στο ξέπλυμα των φασιστοειδών και διερωτώνται πονηρά αν είναι κακό να συμμετέχει κανείς στις φασιστοσυνάξεις χρυσαυγιτών, βασιλοφρόνων, οπαδών του Παπαδόπουλου, των ΠΑΟτζήδων και λοιπών συμμοριών που ματοκύλισαν τον ελληνικό λαό. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να εξισώσουν αυτές τις μαζώξεις και τον εμφυλιοπολεμικό οχετό με τις εκδηλώσεις που κάνει το ΚΚΕ, φέρνοντας χιλιάδες νέους σε επαφή με κορυφαίες στιγμές της πάλης του λαού μας, δίνοντας με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους την αντιπαράθεση γύρω από αυτές. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δηλώνουν «υπεράνω», επειδή - όπως λένε - κοιτάζουν «μπροστά και όχι πίσω», «στο μέλλον και όχι στο παρελθόν». Δεν θέλει όμως και πολλή φαντασία για το τι βλέπουν σε εκείνο το «μέλλον» που επιφυλάσσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα: Φτώχεια, εκμετάλλευση, νέους πολέμους και βάσανα για τα κέρδη των λίγων. Γι' αυτό άλλωστε επιστρατεύουν το κατασκεύασμα των «δύο άκρων», που ξεπλένει τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Αυτό είναι το μόνιμο «θέμα» τους, όσο κι αν προσπαθούν να ξορκίσουν την ταξική πάλη, κηρύσσοντας το «τέλος της Ιστορίας».

Δελτίο...

Σκηνικό «πολέμου» έχει στηθεί από προχτές, με τη συνδρομή τηλεοπτικών σταθμών και sites για την «πρώτη μεγάλη κακοκαιρία» του φετινού φθινοπώρου. Προβλέψεις για το βαρομετρικό που θα «σαρώσει» ολόκληρες περιοχές, προειδοποιήσεις για «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα», live ενημερώσεις της «επέλασης», έκτακτες ειδήσεις για τα μηνύματα «αυτοπροστασίας» που στέλνει το 112 σε Ιόνιο, Ηπειρο, Στερεά για να αποφευχθούν «άσκοπες μετακινήσεις», συνθέτουν τις αναφορές στην κακοκαιρία. Τι υπηρετεί όλο αυτό το «δελτίο θυέλλης»; Μήπως την ουσιαστική προστασία του λαού στις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας, η οποία μετατρέπεται σε «σφοδρή» λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε υποδομές και μέτρα προστασίας; Περισσότερο μοιάζει με προετοιμασία για τα «χειρότερα» που μπορεί να συμβούν, με το κράτος να σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού θα έχει ήδη προπαγανδιστεί το «πρωτόγνωρο» των φαινομένων.

... θυέλλης

Είναι γνώριμη πια αυτή η προπαγάνδα: Είτε να προηγείται μεγάλων καταστροφών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κρατικής γύμνιας και σε αυτόν τον τομέα, είτε πιο περιορισμένων ζημιών, για τις οποίες ο λαός καλείται να λέει «πάλι καλά». Το ίδιο σενάριο ξετυλίχθηκε και με τις τεράστιες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την προπαγάνδα περί «πρωτόγνωρου καύσωνα» κ.ά. Στόχος είναι να μένουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες των κυβερνήσεων, το δόγμα «κόστους - οφέλους», με το οποίο το αστικό κράτος κατατάσσει στον πάτο ιεραρχήσεων τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Και, βέβαια, να μένουν στην επιφάνεια η «ατομική ευθύνη», οι συστάσεις «καλυφθείτε όπως όπως να περάσει η μπόρα». Το «ζήτω που καήκαμε/πνιγήκαμε» είναι το αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Γι' αυτό μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας για μέτρα προστασίας, οργανώνοντας την αντιπαράθεση με την πηγή του κακού: Την ίδια τη λειτουργία του συστήματος με κριτήριο τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εισπραξιμότητα

Δίπλα δίπλα έβαλε χτες ο κυβερνητικός Τύπος τις «διαρροές» περί «ενισχυμένων» επιδομάτων θέρμανσης που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση, με τους «φόβους» των ενεργειακών ομίλων ότι θα πολλαπλασιαστούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του ρεύματος. Σα να λέμε, δηλαδή, από την άλλη τσέπη του λαού και πάλι στο ταμείο του καπιταλιστή, που την ίδια ώρα θα μασουλάει και τα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτήν εξάλλου τη διάσταση - πέρα από τη διασφάλιση της περιβόητης «κοινωνικής συνοχής» - έχουν όλα τα εφάπαξ μέτρα που ανακοινώνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την «εισπραξιμότητα» των επιχειρηματικών ομίλων, είτε πρόκειται για τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια είτε για την επιδότηση ενοικίων των πιο εξαθλιωμένων είτε για τα δάνεια, με σκοπό να μην «κοκκινίζουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Γι' αυτό άλλωστε απορρίπτουν τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ, όπως έκαναν ξανά την προηγούμενη βδομάδα, με την τροπολογία του Κόμματος για την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά. φορολογώντας αντίστοιχα τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ