Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αισιόδοξη η Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιόδοξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίστηκε χτες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δυο βδομάδες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των φιλελεύθερων (FDP) και των Πρασίνων.

Πριν τη χτεσινή «απολογιστική» συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων, η Α. Μέρκελ προχώρησε στην πρώτη της δημόσια δήλωση, σημειώνοντας πως αναμένει δύσκολες συζητήσεις την ερχόμενη βδομάδα, «αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να συνδέσουμε τα άκρα, όσο προσπαθούμε και δουλεύουμε (...) Κάθε εταίρος θα πρέπει να αναδείξει την ταυτότητά του, ώστε να κάνει κάτι καλό για τη χώρα. Η CDU είναι έτοιμη γι' αυτό (...) Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε και σε 10 χρόνια να ζούμε καλά στη Γερμανία», πρόσθεσε. Στόχος και της επόμενης κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των γερμανικών ομίλων απέναντι στις «παγκόσμιες προκλήσεις», δηλαδή στους οξυμένους ανταγωνισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες διαφορές των κομμάτων είναι επιμέρους, ενώ θεωρείται δεδομένη η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Το FDP δεν φοβάται νέες εκλογές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι. Στα «φτωχά» αποτελέσματα των μέχρι τώρα συνομιλιών αναφέρθηκε το στέλεχος των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν:«Διαπραγματευόμαστε εδώ και 10 μέρες, για 12 θέματα. Το αποτέλεσμα είναι 8 κοινές ανακοινώσεις με μεγάλες λίστες διαφωνιών».

Στο θέμα της μεταναστευτικής - προσφυγικής πολιτικής, όπου υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά συμφωνία για καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης και ενίσχυση της εισαγωγής εξειδικευμένων εργατών, καλύτερη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας κ.λπ., έχουν γίνει κάποια βήματα για συμφωνία. Ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, σημείωσε πως «θα μπορούσαμε να δούμε διαφορετικά την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων (σ.σ. έχει ανασταλεί και οι Πράσινοι ζητούν την επαναφορά της) αν έχουμε έναν νέο μεταναστευτικό νόμο, αν ενταθούν οι απελάσεις όσων δεν έχουν δικαίωμα διαμονής».

Αλλα θέματα όπου έχουν εκφραστεί διαφωνίες είναι η πολιτική για το κλίμα και την Ενέργεια, οι μεταφορές (ηλεκτροκίνηση κ.ά.) και η αγροτική οικονομία. Για όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, πάντως, θα υπάρξουν κι άλλοι γύροι διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ