Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα

Στη Βαρκελώνη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις στον καταλανικό εθνικισμό

Emilio Morenatti

Στη Βαρκελώνη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις στον καταλανικό εθνικισμό
Οι φυλακίσεις και τα εντάλματα σύλληψης Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών, που αποφάσισε η ισπανική Δικαιοσύνη ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 155 του Συντάγματος, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις, δίνοντας συνέχεια στην ενδοαστική σύγκρουση που καμία σχέση έχει με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό τους, ώστε να «βγαίνει λάδι» η κύρια αιτία των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, η καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση που όλοι οι αστοί πολιτικοί (αυτονομιστές ή «ενωτικοί») υπερασπίζονται.

Κατά τα άλλα, το δικαστικό - πολιτικό σίριαλ συνεχίστηκε και χτες με το ενδεχόμενο έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του αυτονομιστή αποπεμφθέντα Προέδρου, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και τεσσάρων συμβούλων (υπουργών) που τον έχουν ακολουθήσει στο Βέλγιο και αυτονομάζονται «εξόριστη κυβέρνηση της Καταλονίας». Το ενδεχόμενο ένταλμα σύλληψης και έκδοσης από το Βέλγιο του Πουιτζντεμόντ εξετάζεται αναλυτικά σε σχέση με το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις διμερείς σχέσεις. Πάντως, ο δικηγόρος του πρώην Καταλανού προέδρου Πολ Μπέκερτ δήλωσε και πάλι χτες στο δίκτυο VRT της φλαμανδικής τηλεόρασης ότι ο πελάτης του θα συνεργαστεί με τη βελγική Δικαιοσύνη, ωστόσο θα υποβάλει έφεση στην όποια απόφαση έκδοσης.

Στην Ισπανία, πάντως, έχουν ήδη οδηγηθεί στις φυλακές ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής τοπικής κυβέρνησης Οριολ Ζουνκέρας (από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που, μαζί με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα Καταλονίας, συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το ναι») και άλλοι 7 σύμβουλοι (υπουργοί). Κατηγορούνται από την δικαστή Κάρμεν Λαμέλα για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», με ποινές 25 - 30 χρόνια, και αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή τους όσο διαρκεί η δικαστική υπόθεση, γιατί είναι «ύποπτοι για φυγή από τη χώρα», όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος και για το ενδεχόμενο «να καταστρέψουν στοιχεία που τους ενοχοποιούν». Επίσης, το προεδρείο της καταλανικής Βουλής και άλλοι βουλευτές έχουν πάρει προθεσμία έως τις 9 Νοέμβρη για να καταθέσουν. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν απαγορεύει στους κατηγορούμενους να μπορούν να πάρουν μέρος στις τοπικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 21 του Δεκέμβρη.

Από το Βέλγιο, ο Πουιτζντεμόντ «απαίτησε την αποφυλάκιση» των πολιτικών, λέγοντας ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί πλέον «μία εσωτερική ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει». Στη Βαρκελώνη, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, που κάνουν λόγο για «πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία» και για «δικτατορία». Επίσης, για τις 8 του Νοέμβρη έχει προκηρυχθεί απεργία από την Ομοσπονδία Ιντερσιντκάλ. Διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις όπως το «Ποδέμος» και η Ενωμένη Αριστερά, επίσης, στηρίζουν τις διαμαρτυρίες. Ακόμα και η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαρτσελόνα καταδίκασε τις συλλήψεις πολιτικών.

Η ΕΕ, πάντως, με δηλώσεις αξιωματούχων της, μιλάει για «εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας» και στηρίζει το ισπανικό δικαστικό σύστημα. Από την άλλη, ηγέτες εθνικιστικών κινημάτων στηρίζουν τους Καταλανούς αυτονομιστές. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, καταδίκασε την προφυλάκιση οκτώ υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να λύνονται δικαστικά και κάλεσε σε δημοψήφισμα όπως αυτό που έγινε στη Σκοτία. Στην ίδια γραμμή είναι και ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας (της βόρειας επαρχίας του Βελγίου) Γκέερτ Μπουρζουά και ηγέτης του ολλανδόφωνου Εθνικιστικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου.

Η αυτονόητη καταδίκη από λαϊκές δυνάμεις του αυταρχισμού του ισπανικού αστικού κράτους και των πολιτικών διώξεων δεν πρέπει να τις εγκλωβίζει να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες και όχι για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα σε ρήξη με αυτά των εκμεταλλευτών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ