Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Εναρξη με επιθεώρηση της στρατιωτικής δύναμης στην περιφέρεια

Προπομπή με υπερπτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών και μαχητικών της Νότιας Κορέας

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στην Κορεατική Χερσόνησο, συνοδεία μαχητικών «F-16», στη νέα προκλητική άσκηση χτες

<저작권자 ⓒ 1980-2017 ㈜연합뉴스. 무단 전재

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στην Κορεατική Χερσόνησο, συνοδεία μαχητικών «F-16», στη νέα προκλητική άσκηση χτες
ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.--

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η έναρξη της πολυήμερης περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ σε Ασία και Ειρηνικό από τη Χαβάη, και ειδικότερα τις εγκαταστάσεις του Περλ Χάρμπορ, ενός από τα κρισιμότερα αρχηγεία της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στην περιφέρεια αλλά και διεθνώς. Στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές για την ετοιμότητας της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, το πρόγραμμα της περιοδείας περιλάμβανε χτες συνάντηση με στελέχη της στρατιωτικής δύναμης, αλλά και τις αναμενόμενες επισκέψεις σε μνημεία, πριν ο Τραμπ ξεκινήσει τις πιο μακροσκελείς επαφές που έχει πραγματοποιήσει Αμερικανός Πρόεδρος σε Ασία και Ειρηνικό εδώ και 25 χρόνια.

Αύριο Κυριακή, ο Αμερικανός ηγέτης θα βρεθεί στην Ιαπωνία, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσει η Νότια Κορέα. Ειδικό ενδιαφέρον θα έχουν οι επαφές του στην Κίνα, όπου αναμένεται να προσγειωθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη. Την επομένη, ο Τραμπ θα μεταβεί στο Βιετνάμ, όπου εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής της οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC) θα έχει επίσημες επαφές και με την ηγεσία της χώρας. Στις 12 Νοέμβρη, τέλος, θα βρεθεί στις Φιλιππίνες, όπου θα παραστεί σε εκδηλώσεις της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται ζητήματα «ασφάλειας» στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να ιεραρχούν την ανάγκη ισχυρής πίεσης στη Βόρεια Κορέα, της οποίας οι πυραυλικές δοκιμές αξιοποιούνται στην όξυνση των σφοδρών ανταγωνισμών στους οποίους πρωτοστατούν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και πολλές άλλες δυνάμεις, με δεδομένο ότι η Ασία και ο Ειρηνικός συγκεντρώνουν το ισχυρό ενδιαφέρον πολλών μονοπωλιακών κολοσσών (από την Απω Ανατολή μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία).

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική ηγεσία επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των εμπορικών και γενικά των επενδυτικών συνεργασιών των αμερικανικών πολυεθνικών, στη βάση των νέων δεδομένων στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, της αναιμικής ανάκαμψης ή και στασιμότητας που χαρακτηρίζει τις περισσότερες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία TPP, αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ πέρυσι, είναι ενδεικτική της απαιτητικότητας με την οποία η Ουάσιγκτον αναζητά τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα, εξετάζοντας διαφορετικά πιθανά «οχήματα» συνεργασιών, διμερών ή πολυμερών, που θα προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας και ανοίγματος στα αμερικανικά μονοπώλια.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Νότια Κορέα

Σε νέα επίδειξη δύναμης προχώρησαν χτες οι ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ανήμερα της έναρξης της πολυήμερης περιοδείας Τραμπ στην περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «B-1B» πέταξαν πάνω από τη Χερσόνησο, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Τα δύο «B-1B», που απογειώθηκαν από τη νήσο Γκουάμ (όπου βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο), συνόδευσαν δύο νοτιοκορεατικά μαχητικά «F-16», διασχίζοντας μέρος του εναέριου χώρου πάνω από το ανατολικό άκρο της Ν. Κορέας.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Πιονγιάνγκ, που μίλησε για αιφνιδιαστική άσκηση με στόχο πυρηνική επίθεση και επέκρινε έντονα την επιθετικότητα των «Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που μοιάζουν με γκάνγκστερς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ