Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επόμενη μέρα»

Νέα αντιπαράθεση με αφορμή την έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων

Από τις μάχες στην Ντέιρ Εζόρ
Από τις μάχες στην Ντέιρ Εζόρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σημαντικές νίκες σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη μεθόριο Συρίας και Ιράκ πέτυχαν χτες μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις οι στρατοί των δύο χωρών, καθαρίζοντας το τοπίο των μαχών, με φόντο την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας με διάφορα προσχήματα...

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού, στρατηγός Αλί Μαϊχούμπ, χαρακτήρισε χτες την ανακατάληψη της ανατολικής πόλης Ντέιρ Εζόρ ως την «τελευταία φάση» της στρατιωτικής εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «στρατηγική νίκη», τόνισε ότι πρόκειται για την ανάκτηση μίας σημαντικής περιοχής που είναι «σταυροδρόμι περιοχών της ανατολικής, βόρειας και κεντρικής Συρίας με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου». Υποστήριξε ότι μετά την ανακατάληψη της Ντέιρ Εζόρ από το στρατό, οι τζιχαντιστές έχασαν τη βασική ικανότητά τους να εξαπολύσουν νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις, καθώς οι δυνάμεις τους έχουν πλέον «απομονωθεί και περικυκλωθεί στα ανατολικά περίχωρα της πόλης».

Δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο και πήγε στην Ντέιρ Εζόρ, διαπίστωσε ότι οι συνοικίες που ανακατέλαβε ο στρατός έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, με πολλά κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή τις προσόψεις τους να έχουν καταστραφεί εντελώς. Παράλληλα, πυροτεχνουργοί του στρατού προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες, τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, και ο ιρακινός στρατός σημείωσε στρατηγική νίκη ανακαταλαμβάνοντας την πόλη αλ Κάιμ, τη μεγαλύτερη της ιρακινής ερήμου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που απέχει 320 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης αλ Κάιμ από τον ιρακινό στρατό ξεκίνησε πριν μία βδομάδα και παρουσιάστηκε επίσης από το «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ως «η τελευταία μεγάλη μάχη» εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για εγκλήματα

Με φόντο τις τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού, αλλά και τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ανακαταλάβουν, με κάθε τρόπο, όσα περισσότερα σημαντικά εδάφη μπορούν από τους τζιχαντιστές, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας, στην περιοχή Αλ Τανφ, να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ρωσικού «Κέντρου Συμφιλίωσης Αντιμαχόμενων Πλευρών» εκτίμησε ότι οι προσπάθειες σε βάρος των Σύρων προσφύγων ισοδυναμούν με «έγκλημα πολέμου», τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει παράνομα στο Αλ Τανφ στρατιωτική βάση και απαγορεύουν (σε όλους) να πλησιάζουν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων, στερώντας από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τη δυνατότητα να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια... Οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού και του αυτοαποκαλούμενου "διεθνούς συνασπισμού" αποτελούν χονδροειδή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου».

Αυτά ενώ, έναν μήνα πριν, εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού είχε κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν» το «Ισλαμικό Κράτος» από τη βάση τους στην περιοχή αλ Τανφ.

Ανταγωνιστικά σχέδια απόφασης στον ΟΗΕ

Οι κόντρες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία αντικατοπτρίζονται τις τελευταίες μέρες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς κάθε χώρα προωθεί ανταγωνιστικά σχέδια απόφασης σε σχέση με την παράταση της αποστολής στη Συρία επιθεωρητών του διεθνούς «Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων», που εκπνέει στις 16 τρέχοντος μηνός. Αφορμή για τη ρωσο-αμερικανική κόντρα έδωσε έκθεση επιθεωρητών του Οργανισμού, που επιρρίπτει ευθύνες στο συριακό στρατό για τη χρήση του τοξικού αερίου Σαρίν σε αμάχους στο χωριό Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ στις 4 του περασμένου Απρίλη, μολονότι οι ερευνητές απέφυγαν να πραγματοποιήσουν επιτόπια έρευνα στο χώρο του εγκλήματος.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι η διεθνής αποστολή θα συνεχίσει το έργο της για έξι μήνες, έως τη 16η Μάη 2018, υπό τον όρο ότι η έκθεση για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν θα αναθεωρηθεί και η σύνθεση των ομάδων της, που η Μόσχα θεωρεί πως δεν επιδεικνύουν αντικειμενικότητα, θα αναθεωρηθεί. Προβλέπει ακόμη ότι θα εκφραστεί «η λύπη» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το γεγονός ότι οι ερευνητές «δεν πήγαν στο Χαν Σεϊχούν, ούτε συνέλεξαν δείγματα στη βάση αλ Σαϊράτ», από όπου κατήγγειλαν ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος που έκανε την επιδρομή στο Χαν Σεϊχούν στις 4 Απρίλη. Το ρωσικό σχέδιο απόφασης καλεί ταυτόχρονα τον Κοινό Μηχανισμό Ερευνας (JIM) να «στείλει ομάδα ερευνητών το ταχύτερο στο Χαν Σεϊχούν» και «μια νέα ομάδα στη βάση αλ Σαϊράτ για να συλλέξει δείγματα». Προβλέπει επίσης να παγώσει η δημοσιοποίηση «των συμπερασμάτων» όσον αφορά την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

Αντίθετα, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει την ανανέωση της εντολής των ερευνητών του οργανισμού για δύο χρόνια και ανοίγει το δρόμο για τη λήψη μέτρων, βάση του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ