Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ως εδώ!

Τη μια μέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το χαρτί του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» και του «κοινωνικού μερίσματος». Την επομένη, προβάλλει τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ. Είναι προφανές ότι επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν από κοινού με τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς ένα φιλολαϊκό προσωπείο, να παρουσιάσουν ως διέξοδο από τη μισοζωή τα μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής δουλεύουν «στο φουλ», για να υπηρετήσουν την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ρίχνοντας ολοένα και περισσότερους από τα λαϊκά στρώματα στο «πηγάδι» της σχετικής και απόλυτης φτώχειας. Για να έρθουν μεθαύριο να τους πουν ότι η λύση βρίσκεται στο «κοινωνικό μέρισμα», που κι αυτό προήλθε από την καταλήστευση του λαού και τις περικοπές σε βάρος του. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται το «αφήγημα» της κυβέρνησης για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές και στο ...ξέφωτο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που είναι ένας ατελείωτος κύκλος από αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της εκμετάλλευσης, διαχείριση της φτώχειας, κοροϊδία και χειραγώγηση του λαού. Μόνο η πάλη του λαού σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Πέμπτη είναι μια καλή ευκαιρία να ακουστεί μαζικά και αποφασιστικά το «ως εδώ και μη παρέκει!».

Σταθερότητα

«Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ένα κλίμα σταθερότητας», έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, και με ανακούφιση διαπίστωνε ότι «σήμερα αυτό το κλίμα υπάρχει». Μάλιστα, το πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι πέρα από οικονομική, υπάρχει και πολιτική σταθερότητα «και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια πως από την αρχή είχε δηλώσει ότι ίσως είναι και η μόνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία». Τι άλλο να πει ο άνθρωπος, για να δείξει την εμπιστοσύνη του ΕΒΕΑ στη σημερινή κυβέρνηση! Την πιστεύει μάλιστα τόσο πολύ, που λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για το Ασφαλιστικό, ζητώντας τη «σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων» και τη «σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, με ρυθμό της τάξης του 2% κατ' έτος, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα του 10%», να μειωθούν, δηλαδή, οι εργοδοτικές εισφορές κατά 50%. Με τέτοια «σταθερότητα», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έχει βάσιμες ελπίδες να δει τις επιθυμίες του να εκπληρώνονται στην τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν προλάβει, πάλι, να μην ανησυχεί. Ολο και κάποια άλλη «σταθερότητα» θα βγάλει από το καπέλο του το κεφάλαιο, με την αναμόρφωση του συστήματος που επιχειρεί.

Επικίνδυνες κινήσεις...

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσίας με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία είναι αναμφίβολα μια σοβαρή εξέλιξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Οπως και η παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας - Κίνας. Οι κινήσεις αυτές στη γεωπολιτική σκακιέρα επιδρούν στους συσχετισμούς σε μια ασταθή και ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων. Τώρα, φαίνεται πιο καθαρά ότι ο πόλεμος ενάντια στον ISIS ήταν μόνο το πρόσχημα και η αφορμή για τις επεμβάσεις που ακολούθησαν από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, που ακονίζουν τα μαχαίρια και παίρνουν θέσεις για την επόμενη φάση της αντιπαράθεσης.

... σε ναρκοθετημένη σκακιέρα

Το σίγουρο είναι ότι η πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θα βρει ησυχία μετά την ήττα του ISIS, όπως έγινε άλλωστε και στο Ιράκ, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ρόλος και τα συμφέροντα ισχυρών παγκόσμιων και περιφερειακών «παικτών», όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, οι χώρες του Κόλπου και άλλοι, προϊδεάζουν για νέες ταραχές και εντάσεις, σε μια περιοχή που αποτελεί πηγή πλούτου και κόμβο για τα μονοπώλια της Ενέργειας και των Μεταφορών. Αν τώρα σ' αυτά προσθέσει κανείς την «αγωνία» της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα και για τον ελληνικό λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε: «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...».

1847 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1918 Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ σε Κίελο, Βρέμη, Αμβούργο, Εσσεν, Κολωνία, Μόναχο, Κουξχάφεν, Λυβέκη, Λειψία κι άλλες εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Εκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (S.A.).

1922 Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1932 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, το Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και το Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των ταγματασφαλιτών στο Κιλκίς και απελευθερώνει την πόλη.

1946 Ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1956 Οι δυνάμεις της ουγγρικής επαναστατικής κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία - σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

1988 Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Αρη Κλεάνθης Βικελίδης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των ειρηνευτικών Συνθηκών του Οσλο στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org