Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επέκταση «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων» προωθούν οι ΗΠΑ

...ενώ η CIA ίδρυσε νέα μονάδα για την Κίνα, τη «σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή του 21ου αιώνα»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν συμμαχίες που θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους απέναντι στην Κίνα επιβεβαιώνουν οι αλλεπάλληλες επαφές ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν με χώρες - κλειδιά του Ινδο-Ειρηνικού.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον (όπου συμμετείχαν και στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Quad με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Αυστραλίας), η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, ολοκλήρωσε χτες τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία.

Μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ, με θέμα την «περαιτέρω επέκταση της περιεκτικής και παγκόσμιων διαστάσεων εταιρικής στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας». Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο πλευρές «συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Μιανμάρ και της Κίνας, αλλά και για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη διμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μόντι και από την πρόσφατη Σύνοδο του Quad».

Από τη μεριά του το ινδικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την άφιξη Σέρμαν στο Νέο Δελχί «μια χρήσιμη ευκαιρία» για τη «συνέχιση του τακτικού διαλόγου» και «την επέκταση της περιεκτικής παγκόσμιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε με το νέο ομόλογό του στην Ιαπωνία Μοτέγκι Τοσιμίτσου, στον οποίο περιέγραψε τη διμερή συμμαχία ως «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό και παραπέρα». Επισημάνθηκαν ακόμα οι «ανησυχίες» των δύο ΥΠΕΞ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, η CIA ανακοίνωσε χτες ότι ίδρυσε μια νέα μονάδα με βασικό αντικείμενο θέματα που αφορούν την Κίνα, την «China Mission Center» (CMC).

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ότι «η CMC θα ενισχύσει το συλλογικό έργο μας όσον αφορά τη σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα: Μια κινεζική κυβέρνηση ολοένα και πιο εχθρική».

Ο Μπερνς ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία νέας θέσης διευθυντή, με αρμοδιότητα τα τεχνολογικά θέματα, αλλά και την ίδρυση μονάδας αφιερωμένης στην ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ (Transnational & Technology Mission Center) η οποία θα ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ασφάλεια και θέματα δημόσιας υγείας.

Σε Βρυξέλλες και Παρίσι ο Σάλιβαν

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζ. Σάλιβαν συνεχίζει τις επαφές του στην Ευρώπη, στον απόηχο και των επαφών του Μπλίνκεν στο Παρίσι, με ζητούμενο την αναζήτηση συμβιβασμών σε ευρωατλαντικές αντιθέσεις.

Την Τετάρτη ο Σάλιβαν συναντήθηκε στη Ζυρίχη με τον Γ. Ζιετζί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Χτες έγινε γνωστό ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας μέχρι τέλη του έτους.

Σε ανακοίνωση για τις υπόλοιπες επαφές του Σάλιβαν σε Βρυξέλλες και Παρίσι αναφερόταν ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος «θα επαναβεβαιώσει τη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας και θα διαβουλευτεί για ένα εύρος κοινών συμφερόντων», καθώς επίσης ότι «θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σάλιβαν συμμετείχε χτες στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε το ΝΑΤΟικό ντοκουμέντο με τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη», που θα υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, του χρόνου στη Μαδρίτη (σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του περασμένου Ιούνη, που εστίασε σε πλευρές αντιμετώπισης της Κίνας).

Στο Παρίσι ο Σάλιβαν θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μπον,«στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για κοινού ενδιαφέροντος διμερή και περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένων των προετοιμασιών για τη συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν». Θα τον συνοδεύει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ντ. Σινγκ, ώστε να γίνουν «πρόσθετες συναντήσεις με την ΕΕ πάνω σε ζητήματα εμπορίου, τεχνολογίας και παγκόσμια οικονομικά θέματα».

Συνέχεια κινητικότητας στην Ταϊβάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και οι διεργασίες γύρω από την Ταϊβάν, που παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Δύσης με το Πεκίνο, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ανάπτυξη απευθείας σχέσης με την Ταϊπέι ως παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας».

Χτες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Βεν συναντήθηκε στην Ταϊπέι με τον Γάλλο γερουσιαστή Αλέν Ρισάρ (από το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!», του Μακρόν), ο οποίος είναι επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας. Η Τσάι μάλιστα απένειμε στο Ρισάρ ειδική διάκριση για τις προσπάθειές του για να συμμετάσχει η Ταϊβάν αυτοτελώς σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην Ταϊβάν βρέθηκε στο μεταξύ και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του αιτήματος της Ταϊβάν για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP). «Δεν μπορώ να σκεφτώ ισχυρότερο μήνυμα από τις δημοκρατίες που στέκονται στο πλευρό της Ταϊβάν, από την ένταξή της στην Ενωση», είπε ο Αμποτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ