Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ενδοαστικές αλληλοκατηγορίες και πιέσεις για την άνοδο των τιμών

Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στις παραγγελίες της ΕΕ και τις «πράσινες» σκοπιμότητες

Συνεχίζεται η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη: Χτες, μετά από μια μικρή προσωρινή μείωση, ξεπέρασε τα 1.200 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σε προχτεσινή παρέμβασή του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αρνήθηκε ότι η Μόσχα ευθύνεται για την αύξηση των τιμών, σημειώνοντας ότι ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου. Οπως είπε, σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους.

Πιέζοντας σε ευρύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά παζάρια, ο Πούτιν είπε ότι κάποιοι στην Ευρώπη επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν, εκμεταλλευόμενοι την κλιματική αλλαγή και μειώνουν τις επενδύσεις στους εξορυκτικούς κλάδους.

Πάντως και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η Ρωσία αξιοποιεί το φυσικό αέριο ως «γεωπολιτικό όπλο» και πιέζει για γρήγορη αδειοδότηση του αγωγού «Nord Stream 2», προειδοποίησε για βιαστική απόδοση ευθυνών στη Ρωσία, λέγοντας πως δεν πρέπει να αναζητούνται «πολύ απλές λύσεις».

«Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες; Ολα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις στα ρωσικά ΜΜΕ, οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι η μείωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου και η παραγωγή Ενέργειας από ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής, προειδοποίησε χτες η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής «Gazprom».

Πιο σταδιακή μετάβαση στις ΑΠΕ προκρίνει η Ν. Αφρική

Στο μεταξύ, στο φόντο της μεγάλης ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, οι «προβληματισμοί» και οι καπιταλιστικές αντιθέσεις γύρω από την Ενέργεια και την «πράσινη ανάπτυξη» αποτυπώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Χτες, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Ενέργειας, Γκ. Μαντάσε, ανέφερε πως η χώρα του δεν θα πρέπει να βιαστεί αλλά να διαχειριστεί προσεκτικά τη μετάβαση από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από άνθρακα σε εκείνες που χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές.

«Δεν λέω πως είμαι υπέρ του άνθρακα για πάντα... Λέω πως θα πρέπει να κάνουμε τη μετάβαση με ένα βήμα τη φορά», είπε ο Μαντάσε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κίνας πως δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει στο εξωτερικό νέες μονάδες παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα στο πλαίσιο της «πράσινης πολιτικής».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Νότια Αφρική παραμένει μία αναπτυσσόμενη οικονομία και δεν έχει άφθονες εναλλακτικές πηγές Ενέργειας.

Βρετανία: Προβλέψεις για αύξηση 30% στην τιμή του ρεύματος

Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και άλλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεψε χτες ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Κ. Κουάρτενγκ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

O Kουάρτενγκ απέκλεισε την παροχή κρατικής στήριξης στις προβληματικές επιχειρήσεις, εκτιμώντας πως το σημερινό σύστημα λειτουργεί με έναν πάροχο έσχατης λύσης να ορίζεται από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem για να αναλάβει τους πελάτες από μια χρεοκοπημένη εταιρεία.

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας πως μακροπρόθεσμα, το σχέδιο της Βρετανίας για παραγωγή μόνο «καθαρής» ενέργειας έως το 2035, που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μονοπωλίων, θα βοηθήσει «να προστατευθούν οι καταναλωτές».

Πάντως, χτες ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, επικαλούμενες προβλέψεις ειδικών, ανέφεραν ως πιθανή την αύξηση της τιμής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έως τις αρχές του 2022 κατά 30%, εντείνοντας το αδιέξοδο για εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ