Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κάλπες αύριο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία

Προηγείται οριακά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF για τις αυριανές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο με 18 εκατ. πληθυσμό και 13 εκατ. ψηφοφόρους.

Η CDU, με υποψήφιο τον Αρμιν Λάσετ, παίρνει 32% των ψήφων και το SPD με την Χανελόρε Κραφτ 31%. Ακολουθούν το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με 13,5%, οι Πράσινοι με 6,5%, το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 6,5% και η «Αριστερά» με 6%. Το κρατίδιο αυτό είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι εκλογές εκεί θεωρούνται ανέκαθεν «βαρόμετρο» για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Σε εθνικό επίπεδο, διευρύνεται η διαφορά Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Αγκελα Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, όπως καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Infratest dimap» για τις εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, CDU/CSU θα ψήφιζε το 37% των ερωτηθέντων και SPD το 27%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10%, ακολουθούν το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) και Πράσινοι με 8%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 7%. Το 72% των ερωτηθέντων στη Γερμανία εμπιστεύεται την Α. Μέρκελ και θεωρεί ότι με την πολιτική της διασφάλισε την καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας, ενώ το 66% δεν γνωρίζει ποια πολιτική επιδιώκει να εφαρμόσει ο Μ. Σουλτς αν εκλεγεί καγκελάριος.

Στο μεταξύ, στα γερμανικά δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν μέσω της φορολογίας πολύ περισσότερα χρήματα συγκριτικά με παλαιότερους υπολογισμούς. Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι έως το 2021 αυξημένα κατά 54,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με τις προγενέστερες εκτιμήσεις του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ