Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Ο Ερντογάν θέλει «νέα αρχή»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας με αφορμή τη χορήγηση αμερικανικού βαρέος οπλισμού στους Κούρδους των δυνάμεων ΥPG και SDF στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξέφρασε χτες την προσδοκία ότι κατά την επίσημη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, την ερχόμενη Τρίτη στο Λευκό Οίκο, θα καταφέρει να ακυρώσει την απόφαση και να μεταπείσει τον ηγέτη των ΗΠΑ κάνοντας μία «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις.

Λίγες ώρες αργότερα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές που συγκροτούν τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που συνεργάζονται άμεσα με τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν «σύντομα» την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Ο διοικητής των δυνάμεων SDF, Αμπντούλ Κάντερ Χαβντέλι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη βόρεια συριακή πόλη Τάμπκα, την οποία ανακατέλαβαν προχτές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο περνά ο καιρός και θα προχωρά η επιχείρηση θα τους παρασχεθεί εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων και νέων τεθωρακισμένων, από τον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η διοικήτρια των δυνάμεων SDF, Ρόζντα Φέλατ, τονίζοντας: «Μετά την απελευθέρωση της Τάμπκα βρισκόμαστε στην τέταρτη φάση (της μάχης της Ράκα)... Η επίθεση εναντίον της Ράκα θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού».

Πάντως, χτες, στις συνοικίες της Δαμασκού, Μπαρζέχ και Τισχρίν πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση αποχώρησης περίπου 1.200 αντικαθεστωτικών ενόπλων και κατοίκων με προορισμό την επαρχία Ιντλίμπ.

Τέλος, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στο κανάλι ONT της Λευκορωσίας, υποβάθμισε τη σημασία των επικείμενων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από τις 16 έως τις 19 του Μάη, στη Γενεύη, λέγοντας πως «γίνονται μόνο για τα κανάλια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ