ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Ανησυχία για την άνοδο του εθνικισμού και τα εμπόδια που συναντούν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, εξέφρασε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την τελευταία τρίμηνη έκθεση της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) την οποία θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη, 16 του μήνα.
Ο Γκουτέρες τόνισε ότι ο διάλογος που προωθεί η ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας «είναι το καλύτερο διαθέσιμο όργανο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος της κάθε πλευράς». Πρόσθεσε πως είναι «εξαιρετικά αργή» η πρακτική εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων, επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη στην Πρίστινα που κωλυσιεργεί εδώ και περίπου μία διετία στην ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου... Επισήμανε ότι δεν έχει γίνει «κανένα συγκεκριμένο βήμα για την ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων» και πως αναβλήθηκαν βήματα με στόχο την ενσωμάτωση των δικαστικών δομών του βορείου (σερβικού) τμήματος του Κοσσυφοπεδίου με το υπόλοιπο προτεκτοράτο. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έξαρση του εθνικισμού, λέγοντας πως είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», τονίζοντας ότι μέτρα που ενθάρρυναν τις εθνοτικές διαιρέσεις των πληθυσμών δεν συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η έκθεση του Γκουτέρες σημειώνει και την απόπειρα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, να μετασχηματίσει τις δυνάμεις ασφαλείας του προτεκτοράτου σε κανονικό στρατό με νομοσχέδιο παρά την απαγόρευση του Συντάγματος. Αναφέρεται στις απειλές για πόλεμο και εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου που εκτόξευσε ο Κοσσοβάρος αντιπολιτευόμενος βουλευτής Νταούτ Χαραντινάι από τη «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου», εάν γινόταν απέλαση στη Σερβία του αδελφού του, Ράμους Χαραντινάι που είναι αρχηγός του κόμματος που τότε κρατούνταν σε γαλλικές φυλακές.