Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υπογράφτηκε νέα εμπορική συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αυτή η συμφωνία είναι Ηράκλειος Αθλος! Κανονικά θα χρειάζονταν χρόνια, όχι μερικές δεκάδες μέρες», αναφώνησε χτες ξημερώματα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αναγγέλλοντας με έκδηλη ικανοποίηση την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, στο πλαίσιο του σχεδίου των 100 ημερών που είχαν συμφωνήσει τον Απρίλη στη Φλόριντα οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η συμφωνία προβλέπει άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, που είχε απαγορευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω της νόσου των «τρελών αγελάδων», στις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου όπου αμερικανικά μονοπώλια αποκτούν πλέον δικαίωμα ακόμη και στην εγκατάσταση υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου στην Κίνα, εξαγωγές βιοτεχνολογίας, αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, θα επιτραπεί η έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης αμερικανικών εταιρειών που ασχολούνται με συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θα επανεξετάσουν τις εισαγωγές κινεζικού μαγειρεμένου κοτόπουλου και αναγνωρίζουν «τη σημασία» της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», ανακοινώνοντας πως στέλνουν άμεσα αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν σε σχετική σύνοδο που πραγματοποιείται στο Πεκίνο αύριο (Κυριακή) και Δευτέρα.

Ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουαντζιάο, δήλωσε ότι τα οικονομικά θέματα, στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται και ότι η επίτευξη της παραπάνω συμφωνίας αποδεικνύει ότι «δεν μπορεί να περιοριστεί η στενή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ