Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποψήφια καγκελάριο ανακοίνωσαν οι Πράσινοι

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοινώθηκε χτες ως υποψήφια καγκελάριος με το κόμμα της για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη στη Γερμανία. Μετά από σημαντική άνοδο στις ευρωεκλογές του 2019, σε κρατιδιακές εκλογές και στις δημοσκοπήσεις, όπου κατά καιρούς εμφανίζονται μπροστά ακόμα και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι ορίζουν για πρώτη φορά υποψήφιο καγκελάριο. Μέχρι τώρα στις προεκλογικές τους εκστρατείες ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι Πράσινοι δήλωσαν και χτες πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Φιλελεύθερους (FDP) μετά τις εκλογές του 2017 και συγκυβερνούν σε κάποια κρατίδια.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του SPD, με τους επικεφαλής του κόμματος να δεσμεύονται «για έναν θεμιτό ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές». «Η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται με συντηρητικό τρόπο», δήλωσαν, ενώ το SPD συμμετέχει για τρίτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό με τις CDU/CSU...

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση των δύο υποψηφίων για το χρίσμα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), του προέδρου της CDU και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Α. Λάσετ και του προέδρου της CSU και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μ. Ζέντερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ