Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΓΕΤΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Αναζήτηση «συναινέσεων» ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός

Τηλεδιάσκεψη στην οποία «αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για την κλιματική αλλαγή, τις σχέσεις Κίνας - Ευρώπης, τη συνεργασία ενάντια στην επιδημία και άλλα κρίσιμα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα» είχαν την Παρασκευή οι ηγέτες Κίνας, Γερμανίας και Γαλλίας, Σι Τζινπίνγκ, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν σε πιο συντονισμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου της Κίνας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, σχολίασε αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη ότι έδειξε «τη βούληση των τριών χωρών να διατηρήσουν στρατηγική επικοινωνία για σοβαρά ζητήματα για τα οποία έχουν κοινές ανησυχίες». Οπως υποστήριξε ο Κινέζος Πρόεδρος στην τηλεδιάσκεψη, ανέφερε, «η σχέση Κίνας - Ευρώπης αντιμετωπίζει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως και νέες προκλήσεις: Χρειάζεται να διατηρήσουμε τη γενική κατεύθυνση και το γενικό τόνο της σχέσης σε ένα στρατηγικό επίπεδο». Και συνέχισε: «Πρέπει να τονίσω ότι Κίνα και Ευρώπη είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι. Εχουμε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από διαφορές, και συνεργαζόμαστε πολύ περισσότερο από το να ανταγωνιζόμαστε».

Την ίδια ώρα, βέβαια, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί διαπερνούν τα πάντα, ο Σι δήλωσε ότι «η απάντηση στην κλιματική αλλαγή (...) δεν πρέπει να γίνει γεωπολιτικό ζήτημα, στόχος επιθέσεων από άλλες χώρες ή ακόμη και πρόσχημα για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών», εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια για φόρους που επεξεργάζονται ευρωενωσιακά επιτελεία (στο όνομα και της μείωσης της παραγωγής άνθρακα και της «ενεργειακής μετάβασης») και εκτιμάται ότι θα «στοχοποιούν» ειδικά χώρες εκτός ΕΕ με διαφορετικά «πρότυπα» για το κλίμα.

Στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε χτες «Συμπεράσματα για τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό», καλώντας σε ενίσχυση της στρατηγικής επικέντρωσης, παρουσίας και δράσης της Ενωσης σε αυτή την «περιοχή πρωταρχικής στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η τρέχουσα δυναμική στον Ινδο-ειρηνικό έχει προκαλέσει έντονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό» με εξελίξεις σε διάφορους τομείς, που «απειλούν όλο και περισσότερο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και πέραν αυτής, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντα της ΕΕ».

Με γνώμονα ακριβώς τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, διακηρύσσεται η προώθηση ενός «ανοικτού και δίκαιου περιβάλλοντος για το εμπόριο και τις επενδύσεις (...) και τη στήριξη της συνδεσιμότητας με την ΕΕ», ενώ τονίζεται ότι η Ενωση «θα συνεχίσει επίσης να αναπτύσσει εταιρικές σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ